За съжаление избягваме самата тема, която седи отдолу на скандала

...
За съжаление избягваме самата тема, която седи отдолу на скандала
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Огромните за мащабите на България евросредства минават през една мрежа от фирми и хора!

За страдание заобикаляме самата тематика, която седи изпод на абсурда „ Ало, Банов съм “. Тя от време на време проблясва през годините. Последното огромно блещукане беше около G.P.group…

Там беше почти същото - една група хора, които бяха зад една мрежа от консултантски компании

Това сподели пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията и изясни:

„ Всъщност, за мен, един от огромните проблеми, който стои, е, че големите за мащабите на страната евросредства, за жалост минават през една мрежа от компании, зад които стои една немалка група от хора, още от времето на стратегия САПАРД. Тези хора са се специализирали в разнообразни министерства, вземат участие в основаването на критерии за плановете, биват оценители, пишат предварителните поръчки и по този начин нататък “

Инженер Росен Колелиев, шеф на компанията „ Пътища и мостове ЕООД “, която е изпълнила плана за Ларгото разяснява, че няма пояснение, за какво компанията е получила документ, че планът е изпълнен и не се дължат неустойки, а пък на по-късен ведомството съди компанията за наказателна клауза в размер на повече от 700 000 лева

„ Този обект имаше най-малко 33 метода да не стане и един единствен метод да стане макар многото проблеми. Ние се гордеем с това, че го свършихме! Първото писмо, което съм пуснал до Министерството, беше на 40-ият ден след започването на обекта, в което написа да смятат това писмо като предупреждение за преустановяване на контракта поради редовно несъблюдение на техните задължения. Това е неповторим обект, в техническата фаза ни е предаден, в който всеки подробност, всеки материал би трябвало първо да бъде минат през създателите на плана, утвърден от инвеститорски надзор и по-късно да стартираме да го инсталираме или да си поръчаме материали. На 40-ия ден няма нищо такова! Мога да покажа документа, в който чак на 11 септември получавам от Ангел Ангелов заповед, в която е назначил инвеститорски надзор. Разберете ли на четвъртия месец това какво значи, в случай че има 200 дни за довеждане докрай на обекта “.

Във въпросното писмо от 40-ия ден строителят е записал, че би приел този интервал да бъде считан за прекъсване на строителство, защото няма опция да работи:

„ Ние нямаме потребност от такова подправяне на документи! Нашият период е по този начин 20 януари. Ние имаме 45 акта за прекъсване, и 59 дни период. Ако там се твърди, че 33 дни са подправени, останалите 26 дни също ни покриват периода. Не виждам смисъл такова нещо да се прави. Трябва да се потърси каква е концепцията! За да направиш нещо, би трябвало да имаш концепция “.

От компанията настояват, че не са им изплатени и към 400 000 лева за осъществяване на действия, които не са свързани с плана.

Безлов разяснява, че казусът е в целия механизъм:

„ Аз съм сигурен, че бъркотията, която се разказва строителите е безкрайна, тъй като хората, които са част от медиаторите, не ги интересува доста какво в последна сметка ще се случи с парите. Тях ги интересува да си вземат сигурно посредническите комисионни, както си ги записват в документите, и надлежно да могат да си платят на хората, които ще ми дадат тези пари, а хората, които управляват плановете, се интересуват своя %. Това е огромният проблем - че имате една класа, която работи за личния си интерес. Аз си мисля, че те са толкоз опитни във връзка с документи и толкоз заинтригувани да не си компрометират този великански канал за доходи… Изглеждат, при сегашната обстановка, съвсем недосегаеми. Тези хора имат подготвеност - те знаят по какъв начин да напишат план, тъй че европейската администрация да не може да спре парите и има някакъв политически интерес тези пари да текат… Говорим за няколкостотин индивида.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР