За съжаление, имаме поредната руска провокация, която цели да вбие

...
За съжаление, имаме поредната руска провокация, която цели да вбие
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Русия ни провокира и със Св. Климент Охридски с цел конфронтация с РСМ

За страдание, имаме следващата съветска провокация, която цели да вбие чеп сред България и районен съд Македония и да изопачи истината в една извънредно невъзможна степен. Това съобщи пред БГНЕС проф. Пламен Павлов, един от най-големите познавача на българската и балканска средновековна история.

Неговият коментар е във връзка на поздравлението на Посолството на РФ в Скопие по случай огромния македонски празник Свети Климент Охридски – „ огромния просветник, първи славянски свещеник, един от основоположниците на кирилското писмо, което свързва актуалните съветски и македонски езици “.

Проф. Павлов акцентира, че всички исторически извори – жития и други документи – изрично приказват за неговата българска принадлежност.

„ Както споделя Теофилакт Охридски, който е грък по генезис, константинополски интелектуалец и Охридски архиепископ от края на XI и началото на XII век, „ той беше родом от европейските мизи, наричани българи “, Свети Климент, Наум и Ангиларий за България копнеели и за България си мислели. След краха на Моравската задача те отиват в България и са признати от княз Борис-Михаил. Навсякъде във всички текстове, без значение дали да български или византийски, Климент е именуван – пазителят на българската нематериалност “, напомни проф. Павлов историческите обстоятелства.

Според него да се протяга ръка на Свети Климент е „ осквернение и светотатство “. „ Нещо повече, той е свещеник на българския, а не на славянския език. Това е казано непосредствено в житията на Теофилакт Охридски “, добави проф. Павлов и акцентира още един път, че съветската „ честитка “ е една провокация.

Българският историк осъди и думите на премиера Зоран Заев, произнесени по случай празника, който декларира през днешния ден, че „ Свети Климент е жив монумент на нашата история и създател на Охридската школа, позната и като пръв балкански и европейски университет “. В изказването си македонският министър председател не загатва безусловно нищо, че личността на този популярен литератор е най-малкото обща с България и има значение за българската история и просвета. Това негово изявление контрастира и с по-раншните му изказвания, че Свети Климент е една от личностите, за които има съгласие сред двете страни.

„ Изказването на премиера Заев е не по-малко неоправдателно, тъй като в дни, когато самият Заев дава индикации, че с България се търси помиряване, по какъв начин с България се търси общ език, демонстрира, че никакъв общ език не се търси и че се продължава с езика на лъжата и на българофобията “, безапелационен е проф. Павлов.

Посолството на Русия до този миг не е честитило празника на България и българския народ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР