За събота е планирана голяма демонстрация в БелградМасови антиправителствени протести

...
За събота е планирана голяма демонстрация в БелградМасови антиправителствени протести
Коментари Харесай

Масови антиправителствени протести в Сърбия

За събота е планувана огромна проява в Белград

Масови антиправителствени митинги се организираха в петък вечер в 16 града на Сърбия, заяви РТС. Хората желаеха оставка на настоящата власт, предава Нова тв.

Демонстрациите минаха под лозунга „ Един от пет милиона ”. Той се появи, откакто президентът Александър Вучич съобщи, че няма да допусне нелегално взимане на властта „ даже протестиращите да са пет милиона ”.

Освен оставка на настоящата власт участниците носиха и транспаранти за основаване на свободна Сърбия, решение на проблемите по места и други. Протестираха жителите на Ниш, Смедерево, Нови Сад, Суботица, Крушевац, Шапац, Панчево, Ужице, Кралево, Лозница, Кикинда, Валиева, Лесковац, Зайчар, Пожаревац, Чачак. В Нови Сад протестиращите желаеха независимост на медиите. В Лесковац те настояха Вучич да бъде лишен от званието почетен жител на града, а кметът Горан Цветанович да подаде оставка. Аналогични условията предявиха и жителите на Чачак.

За събота е планувана огромна проява в Белград. Опозиционното обединяване „ Съюз поради Сърбия ” и редица опозиционни придвижвания ще показват на протест лист с настояванията и задачите си, след които отвод от присъединяване в възможни парламентарни избори и протест на Народното събрание и препоръките на разнообразни равнища. По-рано документът бе подписан от 16 водачи на политически придвижвания, в това число от някогашния президент Борис Тадич, някогашния столичен кмет Драган Джилас, някогашния вътрешен министър Вук Еремич и други.

Протестните акции се организират десета седмица. Повод стана побоят над опозиционера Борко Стефанович в град Крушевац от група злосторници. По този мотив опозицията упрекна властта в основаване на атмосфера на принуждение и прикани последователите да излязат на митинги. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР