За Русия Молдова е важен плацдарм за конфронтация със Запада.

...
За Русия Молдова е важен плацдарм за конфронтация със Запада.
Коментари Харесай

Тайният план на Кремъл: какво крои Путин за Молдова

За Русия Молдова е значим плацдарм за борба със Запада. Секретен проект на Москва формулира стратегическите цели, които Русия преследва в Молдова, разкриха проверяващи публицисти от три немски медии, написа " ".

Напрежението в Молдова става все по-осезаемо с всеки минал ден. Хиляди хора още веднъж стачкуваха в Кишинев против проевропейското държавно управление през този уикенд. Междувременно локалната полиция по съмнение за присъединяване в проведена група, работила в интерес на Русия и за дестабилизацията на Молдова.

Изглежда, че Москва от дълго време има свои проекти за Молдова. За това приказва и документ, който група проверяващи публицисти от немските медии ВДР, НДР и " Зюддойче Цайтунг " разкриват, написа АРД.

Пазят Молдова от външно въздействие, само че не и от съветско

Според документа още през лятото на 2021 година съветските управляващи са изготвили тактика за прокарването на проруски настроения в Молдова и възпирането на страната от доближаване със Запада, изяснява немската обществено-правна медия. Изглежда, че този документ е направен от същите специалисти, които са подготвили от Руската федерация.

В така наречения " проект " Молдова се преглежда като плацдарм за борба със Запада. Описват се стратегическите цели на Русия в страната в политически, боен, стопански, търговски и обществен проект.

Основна цел е " да се възпрат опитите на външни сили за интервенция във вътрешните работи на Молдова ", написа в документа. Вероятно става дума за НАТО, написа АРД. В същото време обаче в проекта е заложено Русия да подкрепи Молдова в присъединението ѝ към доминираните от Москва интернационалните асоциации като Организацията на контракта за групова сигурност и Евразийския стопански съюз.

Уроци по съветски език и съветски университети в Молдова

Москва възнамерява също по този начин да употребява интереса на Кишинев към съветския пазар като средство за стопански напън, се споделя още в документа, представен от АРД. Целта е да " се предотврати накърняването на съветските ползи в района ".
Описани са и съветските планове във връзка с просветителния бранш. Според документа би трябвало да се разшири проучването на съветски език от молдовските възпитаници. Стратегията включва и отварянето на филиали на съветски университети в страната.
В Молдова би трябвало да се сътвори " отрицателно отношение към НАТО " до 2030 година, а за задачата ще бъде увеличено и наличието на съветски медии в страната, излиза наяве още от обявата на немската обществено-правна медия.

Западни специалисти по сигурността правят оценка документа като достоверен. По думите на Щефан Майстер от Германския съвет по интернационалните връзки е ясно едно - Русия схваща Европейския съюз и НАТО като директна конкуренция за въздействие и се пробва да се опълчи на техните послания, написа АРД.

Приднестровието като предлог

С началото на войната против Украйна битката за въздействие в Молдова към този момент не е въпрос на години. Докато Кишинев се доближава идеологически към Запада и приема промени, съветското въздействие може да бъде отслабено, в случай че Москва не бъде самодейна.

Това излиза наяве и от ескалацията в Приднестровието, където са стационирани съветски войски и се намира евентуално най-големият склад за боеприпаси в Източна Европа. Руските военни елементи са ситуирани там от 1992 година. Молдовското държавно управление неколкократно е желало от Кремъл да ги изтегли от района, само че без триумф. Русия може да употребява замразения спор в като предлог, изяснява АРД.

" Целенасочени дейности за дестабилизация "

Според стратегическия документ Молдова би трябвало да се откаже от ограниченията, наложени против Приднестровието. Едно от най-важните неща, маркирано в документа е, че молдовските начинания за унищожаване на съветското военно наличие в Приднестровието би трябвало да бъдат " обезвредени ".

Германското държавно управление следи обстановката в Молдова сега. Външното министерство на Германия оповестява, че рецесията в Молдова се задълбочава от " целенасочени съветски дейности за дестабилизация " на страната, написа АРД.

Преди дни съветската осведомителна организация РИА разгласи, че е осуетила опит за нападение против чиновници на локалната администрация в Приднестровието. Според " Ройтерс " Москва вини украинските служби за случая. Киев отхвърли обвиняванията. Ясно е обаче едно, написа АРД - Москва търси метод да се намеси в Приднестровието, а оттова да се насочи и към Молдова.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР