За Русия Иран е една от вратите за завой на

...
За Русия Иран е една от вратите за завой на
Коментари Харесай

Железопътната линия Ращ-Астара ще промени политиката на Русия

За Русия Иран е една от вратите за „ завой на изток “, а за Иран Русия е „ опора на север “. Тяхното взаимоотношение може да придобие смисъла на трансрегионален интеграционен план, наименуван „ Меридиан Евразия “.

След като стана явно, че антируските наказания, наложени поради украинската рецесия, „ затвориха Европа “, пробивът на Москва на Изток и превъзмогването на пречките пред външната търговия е стратегическа нужда за нея.



Железопътната линия. Иван Шилов. Регнум

В резултат на това проблемите за основаване на нова логистика излязоха на напред във времето, изключително в посоката на транспортния кулоар Север-Юг, свързващ Индийския океан с Русия и Европа, където всичко би трябвало да бъде доведено до равнището на систематична сигурност, като поради променените външнополитически условия.

Говорим за южния мултимодален маршрут, който преди не беше съществено издирван, само че стартира да се търси едвам неотдавна. Това е маршрутът от Индия от пристанището на Мумбай през иранското пристанище в Персийския залив Бандар Абас.

Според специалисти по този маршрут товарите се доставят по-бързо, цените са рационални. Но има проблем с товароносимостта: железопътната линия тук не е приключена, няма нужната инфраструктура, в това число пристанища.

Именно на тази посока в този момент стартира да се обръща нараснало внимание, само че към този момент не заради предходни калкулации, съгласно които новият маршрут ще стане по-евтина и по-кратка опция на маршрута през Суецкия канал.

По време на неотдавнашно посещаване в Иран за присъединяване в срещата на върха на Тройката в Астана съветският президент Владимир Путин сподели, че Москва е подготвена да построи сектор от железопътната линия Ращ-Астара в Иран, което ще способства за „ възобновяване на транспортната инфраструктура в Южен Кавказ с достъп до Иран и пускане на коридора Север-Юг.

„ Сега, както знаете, първият пробен, експериментален трен към този момент потегли по маршрута Север-Юг. Това е къс път с достъп до южните пристанища на Иран, а тук е пътят към Персийския залив и Индия “, изясни Путин.

- " Има един характерен сектор Ращ - Астара. Това е дребна територия на иранска територия, 146 километра. Там въпросът е да се построи сектор, дублирам, единствено 146 километра. Руската страна е подготвена да го направи. Трябва да се споразумеем за изискванията на това строителство. Надявам се в този момент да стартираме съответна работа. След това самата работа е забавна за нас, това в действителност е вносна работа, вносът на нашите услуги за съветските железници ", сподели още той.

В същото време Путин акцентира, че Баку също е заинтригуван от строителството на този сектор и че този въпрос е бил разискван на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в границите на Каспийската среща на върха. Иранската страна също заявява дейната си поддръжка за сходно предложение.

Припомняме, че този план беше стартиран още през 2009 година с присъединяване на Азербайджан, само че до неотдавна по разнообразни аргументи той остана в „ спряно “ положение макар дейните старания на Баку да убеди Техеран да построи железопътната линия Астара-Ращ. Но въпросът стартира да се развива едвам след действителното въвличане на Русия в плана и осъзнаването на новите геополитически действителности от Иран.

По този метод може да се появи непрекъсната железопътна връзка сред Русия и Иран и цената на превоза по маршрута сред Мумбай и Санкт Петербург ще намалее.



Железопътният кулоар Астара - Ращ - Казвин. Parishan

Но не е единствено това. Ще има доста пренасочване на товаропотока по бъдещия МТК Север-Юг в съветско направление. Освен това новите информационни благоприятни условия ще доведат до усилване на интеграционните процеси съответно сред Иран, Азербайджан и Русия.

Такъв ход на събитията неизбежно ще се отрази на политическото взаимоотношение на тези страни, което ще реши проблемите към този момент като се вземат поради съществени общи стопански, транспортни и логистични проблеми.

В същото време този план доста покачва ролята на Русия и Иран в Закавказието, основава прочут контраст на въздействието на Турция там и като цяло укрепва директната позиция на Иран освен в Близкия изток. Неслучайно духовният водач на Иран Али Хаменей на среща с Путин сподели, че „ този план ще приключи транспортната линия Север-Юг и ще бъде от изгода и за двете страни “.

Ето за какво забавянето на строителството на железопътния сектор Ращ-Астара се изяснява освен с обичайна тромавост на иранската администрация или неналичието на финансиране.

Просто в този момент понижава смисъла на по този начин наречения Зангезурски кулоар, посредством който Баку възнамерява да откри връзки с Нахичеван с достъп до Турция през територията на Армения.

Освен това, поради украинската рецесия и неналичието на сигурност в елементи от Черно море, потреблението на иранския маршрут ще бъде значимо и за европейските страни. Москва дава да се разбере, че изборът й за разширение на съдействието с южната част на Евразия посредством транспортните артерии на Каспийско море и Иран има дълготраен темперамент.

В тази връзка ще се промени и фокуса на вниманието върху проблемите на Закавказието. Москва, сходно на Техеран, има нови стимулиращи претекстове за деяние. За Русия Иран е една от вратите за „ завоя на изток “, а за Иран Русия е „ опора на север “.

Тяхното взаимоотношение може да надвиши рамките на транспортния план и да придобие смисъла на трансрегионален интеграционен план, наименуван „ Меридиан Евразия “. Значи предстоят огромни промени в Големия Близък изток.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР