За рискове, свързани с кредитирането у нас, предупреждава Българската народна

...
За рискове, свързани с кредитирането у нас, предупреждава Българската народна
Коментари Харесай

БНБ предупреждава банките за рискове заради бързия ръст на кредитирането у нас

За опасности, свързани с кредитирането у нас, предизвестява Българската национална банка в бюлетина си " Банките в България " за третото тримесечие на 2018 година, оповестен през вчерашния ден.

Делът на заемите и задатъците в общата конструкция на активите се е повишил от 61.5% на 62.6% през тримесечието при общи активи на банковата система към края на септември 103.2 милиарда лв.. Брутният кредитен портфейл на банковата система се е нараснал със 1.4 милиарда лв. (2.4%) до 60.3 милиарда лева Кредитите за семействата са нарастнали с с 375 млн. лева, за нефинансови предприятия - с 537 млн. лева, за други финансови предприятия - с 414 млн. лева и вземанията от бранш „ държавно ръководство “ - с 97 млн. лева

Бързото повишаване на заема може да сътвори циклични опасности , които да се проявят при бъдещо повишаване на лихвите или намаляване на икономическата интензивност, предизвестява Българска народна банка. Това може да докара до усложнения на кредитополучателите да обслужват заемите си.

Рискове

Лихвите в България може да тръгнат нагоре да вземем за пример при стягане на паричните условия в еврозоната . Хората с заеми в заварено състояние не могат да чакат лихвите им да останат същите, тъй като в общия случай договорите плануват смяна на лихвите според от пазарните условия. Фиксираният лихвен % пък важи за по-малко от 1 година в 97% от договорите за заем през последните 10 година

Други опасности за икономическия напредък в Европейски Съюз, които могат да се отразят на България, слагат:  комерсиалната политика на Съединени американски щати , несигурността по отношение на икономическите аспекти на отдръпването на Англия от ЕС;  несигурността към политическата обстановка и положението на обществените финанси в Италия .

Негативно влияние върху финансовото положение на кредитополучателите би оказало нахлуване на икономическия цикъл в низходящата му фаза , каквото ще настъпи в границите на матуритета на заемите с по-дълга срочност, основно жилищните, показват от Българска народна банка.

От банката показват като риск и течащите обзор на качеството на активите и стрес проби, които са част от процедурата за влизане на България в Банковия съюз на Европейски Съюз и валутния механизъм ERM II. Te ще обзет трите най-големи банки по активи (Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ) и най-големите с локална благосъстоятелност (ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк), като резултатите се чакат през юли. Ето какво показват от Българска народна банка в тази връзка:

" Наред със упоменатите вероятни промени в нагласите на банките по отношение на актуалните и евентуалните им клиенти идните обзор на качеството на активите и стрес тест биха могли да повлияят върху държанието на пазарните участници, в това число и според от начина, по който се интерпретират резултатите за участващите кредитни институции ".

Необслужвани заеми

През третото тримесечие на 2018 година делът на необслужваните заеми в банките е над междинното равнище за Европейски Съюз, като " при някои кредитни институции високите му стойности са съчетани и с по-ниско от междинното за системата покритие с амортизация ", предизвестява Българска народна банка.

Все отново размерът на брутните необслужвани заеми и задатъци на равнище банкова система е намалял до 7.4 милиарда лева за тримесечието. В края на септември делът им е понижен с 0.6 прочие п. до 8.5%. Нетният размер на необслужваните заеми и задатъци е понижен до 3.4 милиарда лева (4.1% от чистите заеми и аванси).

Към края на септември 2018 година капиталът, превишаващ регулаторното условие от 8% и избраните финансови буфери, покрива напълно размера на чистите необслужвани заеми в банковата система (остатъчния кредитен риск).

За да се предпазят от вероятните последици при реализирането на рисковете пред системата, банките да ползват кредитни стандарти, които регистрират освен настоящото, само че и бъдещото финансово положение на евентуалните кредитополучатели и да не занижават стандартите под натиска на конкуренцията, поучават от Българска народна банка. И да не подценяват склонността на забележителна част от евентуалните кредитополучатели да надценяват потенциала си за вдишване на дълг.

От Българска народна банка акцентират, че в този момент финансовата и ликвидната позиция на банковата система като цяло са задоволително мощни , с цел да разрешат абсорбирането на възможна бъдеща реализация на кредитен, пазарен и ликвиден риск. Но продължителното увеличение на каузи на високорисковите активи и по-ниската ликвидност.

Продължително увеличаване на каузи на активите с по-висока степен на риск и по-ниска ликвидност обаче би могло да отслаби устойчивостта на банковия бранш по отношение на материализация на рисковете. Освен това, въпреки на равнище система кредитните институции да разполагат с капитал над изискваните нива, финансовият остатък е неравномерно разпределен в границите на банковия бранш. От тази позиция съхраняването и спомагателното подсилване на финансовата позиция би увеличило устойчивостта на кредитните институции към бъдеща реализация на рисковете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР