За риск от епидемия от морбили, предупреди председателят на Надзорния

...
За риск от епидемия от морбили, предупреди председателят на Надзорния
Коментари Харесай

Епидемия от морбили: Родителите да спазват имунизационния календар

За риск от зараза от морбили, предизвести ръководителят на Надзорния съвет на здравната каса доктор Михаил Околийски, заяви bTV.

Лични лекари се оплакват, че родителите не съблюдават имунизационния календар и не имунизират децата си.


Според имунизационния календар първата ваксина против морбили се слага, когато детето е на тринадесет месеца.

„ Смятаме, че от здравна позиция е потребно. Колкото повече деца бъдат имунизирани, толкоз по-малък е рискът за останалите да се разболеят “, споделя бащата на дете, което ще бъде имунизирано.

За да няма зараза от морбили процентът на имунизирани деца би трябвало да е 96. В последните години у нас той е към 78%, което не е задоволително, с цел да бъдат децата ни предпазени, изяснява общопрактикуващият доктор доктор Деница Даскалова.

„ Морбили е едно извънредно нападателно инфекциозно заболяване с доста тежко протичане. Много постоянно води и до затруднения - в това число гибел. Ако ние защитим нашите деца и себе си, упражняваме имунната си система посредством имунизация, ние не поемаме риска да имаме негативите от болестта “, безапелационна е лекарката.

В международен мащаб също има проблем, предизвестява Световната здравна организация. По нейни данни след Коронавирус епидемията 40 млн. деца не са ваксинирани, което е връх.

„ Всеки самичък си преценя - не мога да давам препоръки, само че ми се коства, че в случай че повече деца се имунизират, по-малко ще се разболяват “, споделя още бащата на детето.

Морбили е дребна шарка, която стартира като грип, след това се появява обрив, а телесната температурата може да доближи рисковите 41 градуса.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР