За рестарта на АЕЦ Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение

...
За рестарта на АЕЦ Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение
Коментари Харесай

Възможен ли е рестарт на проекта АЕЦ Белене и ще го одобри ли ЕС?

За рестарта на АЕЦ „ Белене “ ще бъде належащо ново утвърждение от Европейския съюз, макар изказванията на държавното управление, че това няма да се наложи. Това съобщи в ефира на предаването „ Тази заран “ по bTV юрист Албена Белянова и добави, че е изпратила въпроси за плана към Европейски Съюз, откакто е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.
Припомняме, че предходната седмица стана ясно, че съветската „ Росатом “, френската компания „ Фраматом “ и американската „ Дженерал електрикс “ сплотяват силите си в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата, оповестена от българското държавно управление и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „ Белене “.
„ Условията на процедурата са доста противоречиви, методът на оценка е доста мъгляв и индивидуален. Липсва информация както за референдума, извършен през 2013 година, по този начин и че решението на Министерски съвет се апелира пред съда “, сподели още юристът.
Експертът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев от своя страна посочи, че утвърждението на Европейската комисия на известието за плана от 2007 година към този момент не е в действие.
„ На госпожа Петкова (енергийният министър Теменужка Петкова - бел. ред.) също ѝ е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава държавното управление и народните представители, и евентуалните вложители, че всичко е наред “, сподели още Касчиев.
Според адв. Белянова тези пропуски обричат плана и той няма да се осъществя. „ Това не е първият случай, при който информация се показва погрешно от министър Петкова - по безусловно манипулативен метод. Същото беше ситуацията при наказателната процедура против България по газовото дело “, сподели още адв. Белянова.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР