За решаването на проблема с агресията в българските училища е

...
За решаването на проблема с агресията в българските училища е
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Само национален консенсус може да реши проблема с агресията в училищата

За решаването на казуса с експанзията в българските учебни заведения е належащо единодушие и единодушие сред законодателната, изпълнителната, локалната власт, синдикатите, учителите и родителите. Необходим е народен консенсус. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София и заместник-председател на Комисията по обучение, кулктура, просвета и културно разнообразие в СОС Калоян Паргов. Той откри кръгла маса на тематика " Подменените полезности и образованието - експанзията и езикът на омразата ", проведена от Федерация " Образование " и Дискусионен клуб " Политика 21 ". Модератор на събитието беше проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. В кръглата маса участваха националният представител от " Българска социалистическа партия за България " и съпредседател на Федерация „ Образование " Ирена Анастасова, общинският консултант от групата на социалистите Николай Николов, съпредседателят на Федерация „ Образование " Александър Грозданов, психологът Христо Монов, представители на Независимия училищен профсъюз при КНСБ и на РУО - София, учители и шефове на столични учебни заведения.

" Децата са като бял лист, върху който родителите и учителите рисуват, сподели Калоян Паргов. - И какъвто отпечатък оставят върху този лист, подобен ще бъде моделът на държание в обществото в бъдеще. Ако оставиш децата да вършат сами, каквото и където си изискат, заканите за тях са големи ".

Калоян Паргов се ангажира да работи в две насоки в Комисията по обучение към СОС - първата е за построяването на профилирана общинска база за осъществяване на зелени и бели учебни заведения на обществено търпими цени, а втората - за обезпечаване на повече средства за всеобщ спорт на учениците, в партньорство със спортните клубове.

" През последните 28 години всички институции търпят рецензии за положението на образованието сега, добави Калоян Паргов. - Базата за учебни лагери към Столична община беше разпродадена и изоставена. През годините доста пъти сме обсъждали въпроса за зелените и белите учебни заведения и за практиката учители да водят групи от по 20-30 деца на планина или на море. Сега явно назрява още веднъж момента да се върнем на тази тематика и към този момент да стигнем до потребни решения. Колкото до всеобщия спорт в учебните заведения, той към този момент е добре пропуснат остарял факт. Познат ми е опитът на някои общини от други страни на Балканите, в които отделят съществени средства, с цел да заплащат на спортните клубове, които да ангажират деца от учебните заведения в разнообразни типове тренировки. И тук никой не приказва за печелене на олимпийски трофеи или медали. Става въпрос за всеобщ спорт. И когато всеобщият спорт е добре развъртян, тогава неизбежно ще бъдат открити идващите огромни първенци. А за другите деца ще останат потребното въздействие за оформянето на характера и хубавият спомен, че са се занимавали с някакъв спорт и го познават от близо ".

Ирена Анастасова подчертава върху най-важните промени в законопроекта, който „ Българска социалистическа партия за България " предлага да бъде гласуван в Народното събрание. Сред тях са отпадане на държавното финансиране за частните учебни заведения, което сега основава спомагателни условия за растящи неравенства във и посредством образованието, учениците да може да повтарят втори, трети и четвърти клас, в случай че не са посочили нужните познания и умения, с цел да бъде понижен рискът от отпадане от образованието в пети и най-малък предел от 4% от брутния вътрешен артикул за финансиране на образованието.

„ Народните представители от „ Българска социалистическа партия за България ", които сме членове на Комисията по обучение и просвета, идваме от практиката. Ние сме учители, преподаватели във ВУЗ, шефове на учебни заведения, изясни Ирена Анастасова. - И влязохме в Народното събрание с задоволително богат опит и познание за системата на образованието. Влязохме и с голямото предпочитание да променим всички дефекти, които сме изпитали на гърба си, до момента в който упражнявахме специалностите си. Защото сегашният закон за образованието сътвори повече проблеми, в сравнение с нашата система имаше преди. Освен това затрудни и битката с експанзията в учебно заведение. Новият закон вкара нови, бюрократични процедури и работата в учебните заведения стана задушаваща. Учителите към този момент не знаят какво тъкмо вършат - образоват децата или са станали елементарни админи, които по през целия ден попълнят документи и пишат протоколи ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР