За референдум за президентска република Референдум за промяна на управлението

...
За референдум за президентска република Референдум за промяна на управлението
Коментари Харесай

Конституционалисти за новата идея на Трифонов за референдум

За референдум за президентска република Референдум за смяна на ръководството на формата на страната - от парламентарна в президентска република, може да се направи . През 2020 година по предложение на Вътрешна македонска революционна организация беше изменен текстът за закона и отпадна въпросът това да е от компетентността на Велико народно събрание. След като няма възбрана, може да се организира референдум. Това изясни пред конституционалистът проф. доктор Пламен Киров.

Техническият ред проф. Киров разясни е следният : Първо би трябвало Народното събрание да получи подписка от български жители с изборни права. След това Народното събрание би трябвало да вземе решение за осъществяване, евентуално въпросът ще бъде отправен до Конституционния. Промяната на формата на държавно ръководство от парламентарна в президентска е единствено в ръцете на Велико народно събрание, по-късно би трябвало да се създаде законопроект за изменение на Конституцията, т.е. чисто нова Конституция, защото би трябвало нова глава за Народно събрание, Министерски съвет, президент и така нататък И най-после Велико народно събрание да гласоподава новия план, който да промени формата.

" Иначе да, законно е да бъде лайтмотив на предизборната акция ", сподели Пламен Киров.

Предложението на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов предизборната акция да е напълно на основата - смяна в Конституцията с референдум за президентска република не може да се реализира механически до изборите, само че може да е главен лайтмотив на партията, разяснява и преподавателят по Конституционно право доцент Наталия Киселова.

" Възможно е да се организира подобен, тъй като, когато е в основата на акцията на тази концепция, Има Такъв Народ ще се стремят да съберат всички гласоподаватели, които биха подкрепили смяната във формата на ръководство и като получат посланичество пред Народно събрание " ще бутат " да се свика Велико народно събрание " , разясни тя.

Тя посочи, че " референдум в този тип " за " и " срещу " по решение на Конституционния съд през 2016 година не е вероятен " . Иначе софтуерно време преди изборите за това няма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР