За реализиране на амбициозния руски проект за Северния морски път

...
За реализиране на амбициозния руски проект за Северния морски път
Коментари Харесай

„Росатом“ оцени проекта за развитие на Северния морски път за 735 милиарда рубли


За осъществяване на амбициозния съветски план за Северния морски път ще са нужни 735 милиарда рубли (11,7 милиарда долара), като една трета от тях ще бъдат покрити от държавния бюджет на Руската федерация, а останалата част ще са средства на компании и банки, съобщи в изявление за Reuters генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов. Сред фирмите, които се чака да финансират осъществяването на плана, са „ Росатом “, „ Роснефт “, „ Новатек “, „ Газпромнефт “, „ Газпром “, „ Норникел “ и други бъдещи ползватели на маршрута.

През юни „ Росатом “ се споразумя с Руския фонд за директни вложения, „ Норникел “ (един от водещите международни производители на никел и паладий) и DP World (водещ международен пристанищен оператор) за взаимно развиване на Северния морски път.

Компаниите още не са съгласували по какъв начин ще се реализира партньорството. DP World желае да ръководи пристанищата и близката инфраструктура, която Русия възнамерява да построи.

„ Когато пуснем комерсиално привлекателни транспорти на товари, хората ще бъдат подготвени да влагат в автомобилни, жп пътища, пристанища и терминали, защото това ще бъде печелившо “, съобщи Лихачов.

Ако плануваните планове, свързани с превозване на сбит природен газ, петрол, въглища, скъпоценни метали и други товари, бъдат осъществени от съветските компании до 2024 година, то годишно в Европа и Азия през Северния морски път ще минават товари с общ размер от 80 милиона тона.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР