За разумна употреба на антибиотици призова заместник-ректорът на Медицински университет-Пловдив

...
За разумна употреба на антибиотици призова заместник-ректорът на Медицински университет-Пловдив
Коментари Харесай

Зам.-ректорът на Медицински университет-Пловдив призовава за разумна употреба на антибиотиците

За рационална приложимост на антибиотици прикани заместник-ректорът на Медицински университет-Пловдив и началник на катедра „ Микробиология и имунология ” проф. доктор Мариана Мурджева в навечерието на 18 ноември. На този ден за 10-ата поредна година се отбелязва Европейският ден за рационална приложимост на антибиотиците – European Antibiotic Awareness Day (EAAD).

„ Тази самодейност от Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) от 2008 година се организира и под егидата на СЗО с присъединяване и на Съединени американски щати и редица неевропейски страни по целия свят. През 2017 година Европейският ден на антибиотиците още веднъж ще бъде кулминационната точка на Световната седмица за рационална приложимост на антибиотиците –от 13 до 19 ноември “, съобщи проф. доктор Мариана Мурджева. Според нея откритието и въвеждането на антибиотиците при започване на 20-и век са довели до значително понижаване на броя на смъртните случаи, породени от необятно публикувани в предишното и постоянно смъртоносни инфекции. Едновременно с това обаче неразумното и постоянно погрешно потребление на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, доведоха до появяването и разпространяването на резистентни микроорганизми, както и до неналичието на резултат от лекуването и повишение риска от смъртен излаз.

„ Всяка година акцията European Antibiotic Awareness Day е ориентирана към избрана таргетна група – пациенти и необятна общност, общопрактикуващи лекари, медицински експерти, медии или политици и така нататък През тази година акцентът е подложен върху казуса с възходящата множествена или комбинирана устойчивост (полирезистентност) измежду бактериите. В рамките на Световната седмица за рационална приложимост на антибиотиците (13-19 ноември) ще се обърне изключително внимание върху сериозната роля на медиците за съкращаване на антибиотичната устойчивост в здравните заведения, посредством предварителна защита и надзор на инфекциите, асоциирани с здравното обслужване, наричани до наскоро вътреболнични инфекции (ВБИ). Тези инфекции съвсем постоянно се предизвикват от полирезистентни микроорганизми ”, добавя заместник-ректорът на МУ-Пловдив по интернационалното съдействие и планово финансиране.

Според отчета на ECDC през 2016 година множествената устойчивост към няколко антибиотични групи продължава да нараства измежду Escherichia coli и Acinetobacter. При Escherichia coli наклонността за повишаване на комбинираната устойчивост към флуорхинолони, трето-генерационни цефалоспорини и аминогликозиди се вижда в страните от целия Европейски съюз още от 2013 година Още по-обезпокояващ е фактът, че през последните няколко години вариантите Acinetobacter, резистентни на флуорхинолони, аминогликозиди и даже на карбапенеми, се изолират във все по-голям дял в прибалтийските републики и страните от Южна и Югоизточна Европа, в това число и в България. Тази наклонност е доста притеснителна, тъй като лечебните благоприятни условия при пациенти, инфектирани с такива полирезистентни бактерии, са извънредно лимитирани.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР