За разстрела на наследника на империята ВИС има само версии

...
За разстрела на наследника на империята ВИС има само версии
Коментари Харесай

14 Години След Като Куршумът Застигна Жоро Илиев. Ето Какво Знаем За Покушението Днес

За разстрела на наследника на империята ВИС има единствено версии кой е поръчителят, само че не и доказателства, написа " Труд ".

Смъртоносен патрон застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 година в едно от обичаните му заведения “Буда бар ” в Слънчев бряг. Тогава той е в приповдигнато въодушевление след успеха на футболния му тим “Локомотив ” (Пловдив) над ОФК-Белград от първия прелиминарен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас. Във съдбовната вечер Илиев взема решение да отпразнува положителната игра на тима му в “Буда бар ”. Сяда в сепаре, което постоянно било непокътнато за него и компанията му. Малко пред 23,30 ч се обажда по телефона на Емил Наков, който е изпълнителен шеф на “Локомотив ”. Илиев се изправя и постепенно крачи из бара, до момента в който приказва. Босът на ВАИ-Холдинг споделя на Наков да разгласи по-високи награди за играчите на тима и да предложения тима в “Буда бар ”. Веднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на земята. Снайперист го улучва, макар многочислената защита на Илиев. Куршумът е попаднал съвсем до сърцето и е раздрал съществени кръвоносни съдове.

По-късно излиза наяве, че по телефона Илиев упорства с отбора да бъде и Наков, който в последно време избягвал банкети и празненства.

“Хайде бе, отпусни я тази душа. Няма за по кое време. Ела да честваме ”, са последните думи на Георги Илиев, свидетелства Емил Наков. “След това внезапно спря да приказва. Чуваше се блъсканица в слушалката. Затворих и го набрах още веднъж, само че никой не вдигаше. Десетина минути по-късно разбрах какво се е случило ”, спомня си по-късно Наков.

Първоначално криминалисти считат, че килърът е стрелял от покрива на някои от околните хотели. Огледите обаче не откриват нищо. Три дни след изтезанието е открита пушка в зелен плет към хотел “Хризантема ”. Оказало се, че тя е “Аншуц ”, 22-и диаметър. Години след покушението служители на реда стигат до хората, които са я внесли у нас законно. След това тя е препродавана няколко пъти и в един миг следите й се губят.

След разстрела проверяващите работят по десетки версии за убийството на боса на ВАИ-Холдинг. От спор при систематизиране на територии на незаконен бизнес, през война за завземане на терени по морето и даже за персонален спор. На няколко пъти следствието бе прекратявано, след което бе възобновявано поради нови данни.

Засега една от главните версии е, че изтезанието е поръчана от перничанина Васил Арарски-Райко Кръвта.

Според събрани от криминалисти данни и свидетелски показания станало ясно, че сред Илиев и Кръвта имало спор. Шефът на ВАИ-Холдинг подозирал перничанина, че е разстрелял положителния му другар Васил Горчев-Кьоравия. Той е погубен с патрон в главата на 20 януари 2005 година в центъра на Благоевград. Според разнообразни клюки дни преди покушението, един от най-приближените на Кръвта му се оплакал, че Горчев желае 400 000 лв. от продажба на дрога, другояче ще го ликвидира. Това ядосало перничанина и той взел на мушка Кьоравия. Два месеца по-късно Георги Илиев привикал Кръвта. Твърди се, че на тази среща Райко бил грубо потиснат и заплашван. Тогава 35-годишният перничанин решил да отмъсти, тъй като се изплашил, че може скоро да е мъртъв. Свидетели твърдели, че Кръвта и негови хора прекарали съвсем цялото лято на 2005 година в региона на Слънчев бряг, с цел да изучат навиците на Георги Илиев. Все още обаче няма изясненост кой тъкмо е изстрелял патрона.

Райко Кръвта е погубен на 13 октомври 2005 година, пред хотел “Струма ” в Перник.

Версията за спор сред Кръвта и Илиев заяви през 2013 година и тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров. Той го направи след арестите на така наречен тайфа “Килърите 3 ”, в която бе и бащата на Кръвта – Васил Василев-Бай Васо. “Има лица, които не са сред живите и ще ми е мъчно да ги разисквам. Има оперативни данни, които свързват групата с убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев. Връзката сред “Килърите 3 ” и убийството на боса на “ВИС-2 ” Георги Илиев съществува в кориците на делото ”, разгласи тогава Лазаров.

В последна сметка през май 2017 година бащата на Райко Кръвта получи присъда от 7 година за началник на “Килърите 3 ”. Най-довереният му човек Милчо Петров-Чироза – 20 години за убийството на перничанин. В присъдата против тях не стана дума за покушението против Георги Илиев.

Така, макар свидетелски показания и събрани нови данни, следствието по това “студено досие ” си остава към момента без стоманени доказателства и е против незнаен причинител.

Братът на Георги Илиев – Васил, бе разстрелян 10 години по-рано. Основателят на групировката ВИС, прекръстена по-късно на ВАИ Холдинг, бе покосен от патрони на 25 април 1995 година

30-годишният някогашен герой отивал към обичания си ресторант “Мираж ” в столичния кв. “Емил Марков ”. Бил зад кормилото на сребрист “Мерцедес ”, само че се движел постепенно по ул. “Никола Каменов ”, защото по нея имало доста дупки.

В този миг пред колата изскочили убийци и разкрили пукотевица. Илиев издъхва на място.

Доста време след разстрела покрай мястото на покушението е открит картечен револвер “Заги ” без номера. До ден сегашен убийството е неразкрито, а версиите се рояха една след друга. Смяташе се, че Илиев е премахнат от спецслужбите, от свои хора, от съперници или от чужденци, поради провалена договорка с нефт. След гибелта му групировката ВИС е наследена от брат му Георги. Той съумява да я развие, стартира и да легализира огромна част от активността. Навлиза в съвсем всички сфери на бизнеса. След гибелта на Георги Илиев обаче холдингът е накълцан на дребни компании, които се управляват от доближени до тогавашната формация. Дори обичаният на висаджиите ресторант “Мираж ” неотдавна бе опустошен.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР