За разлика от Турция или Катар, съдбата на сирийската опозиция

...
За разлика от Турция или Катар, съдбата на сирийската опозиция
Коментари Харесай

Ще успее ли Русия да помири Сирия и Саудитска Арабия?

За разлика от Турция или Катар, ориста на сирийската съпротива или основаването на временен орган на изпълнителната власт не е толкоз значима за Саудитска Арабия, макар декларациите и изказванията. На сегашния стадий, както и преди началото на гражданската война, иранското въздействие в Сирия и Ливан остава главния проблем за Рияд.

Саудитски и сирийски публични представители споделят, че страните се доближават към съглашение за възобновяване на дипломатическите връзки след диалозите с посредничеството на Русия. По-конкретно, всъщност се разисква въпросът за възобновяването на работата на саудитското генерално консулство в САР и присъединяване на Сирия в Лигата на арабските страни (ЛАГ). Решение по тези въпроси може да бъде взето след края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който се пада в края на април.

Тези събития се случват на фона на сполучливата задача на Китай за нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Иран, а Москва от своя страна показва, че не има намерение да се откаже от самодейността и продължава да се утвърждава като основен съдия в Близкия изток. В същото време Русия има намерение да продължи да играе на две полета по едно и също време, като поставя старания за нормализиране на връзките както сред Дамаск и Анкара, по този начин и сред Рияд и Дамаск.

Пътят към нормализиране сред Рияд и Дамаск минава през Москва

След несполучлив опит да провежда посещаване на саудитския външен министър в Сирия незабавно след земетресението, когато първият саудитски аероплан с филантропични доставки дойде в САР при започване на февруари, Русия продължи да работи за саудитско-сирийското доближаване.

Очевидно съответните договаряния са били извършени със саудитската страна по време на визитата в Москва на външния министър на KСA принц Фейсал бин Фархан на 9 март.

В отговор на саудитските мирни начинания за спора в Украйна, съветската страна показа собствен личен проект за нормализиране на връзките сред Рияд и Дамаск. Със Сирия този въпрос следва да бъде разискван по време на посещаване в Русия на сирийския президент Башар Асад на 15 март.

Преговорите на Русия със Сирия и Саудитска Арабия по тематиката за нормализацията бяха съпроводени и от секрети пътувания до Саудитска Арабия на високопоставени представители на сирийския режим за решение на най-наболелите проблеми.

И по този начин, предходната седмица, посъобщения на арабските медии, КСА беше посетена от военачалник Махер ал-Асад, пълководец на 4-та танкова дивизия и по-малък брат на президента. Съобщава се, че задачата на визитата на авторитетния " пълководец " е обвързвана с казуса с наркотрафика от Сирия.

Вероятно Саудитска Арабия, като причина за нормализиране на връзките, насочи вниманието на Дамаск към нуждата от битка с контрабандата и производството на опиати в тази страна, на първо място със сирийския каптагон, който извърши черните пазари на страните от Персийския залив, и по-специално Саудитска Арабия, трансформирайки се в същинско злополучие там.

Дивизията, ръководена от Махер Асад, управлява регионите на Южна Сирия, където се намират противозаконни гранични пунктове към Йордания, през които каптагонът влиза в страните от Персийския залив.

Малко по-рано, също през март, съгласно саудитски източници, кураторът на всички сирийски служби за сигурност военачалник Али Мамлюк и шефът на сирийското разузнаване военачалник Хосам Лука са посетили Рияд и са провели диалози с представители на Саудитска Арабия.

Това беше към този момент второто посещаване на Мамлюк в КСА. Първото се организира през 2019 година Тогава връзките сред САР и КСА започнаха последователно да се усъвършенстват и наблюдаващите започнаха да приказват за „ образуване на основата за нови връзки сред Дамаск и Рияд “.

Трябва да се обърне внимание и на неотдавнашното посещаване на Башар Асад в Оман, което, дружно със саудитско-иранската нормализация и съветското ходатайство, може да накара Саудитска Арабия да ускори контактите сред Рияд и Дамаск.

По-специално, след резултатите от визитата на Асад в Маскат, някои арабски източници показаха, че сирийският президент е предложил ходатайство при разрешаването на йеменската рецесия и е бил подготвен да призове хуситите и Иран да създадат отстъпки.

На собствен ред Саудитска Арабия може да бъде заинтригувана от намесата на Сирия в обстановката в Ливан: Дамаск е в положение да повлияе на разрешаването на политическата рецесия в тази страна, като вземе поради саудитските ползи. Ако САР успее тук, това ще означи последователното връщане на Сирия към прагматичната политика на Хафез ал-Асад, бащата на сегашния президент.

Последният съумя да поддържа баланс в връзките сред Дамаск и Рияд и да бъде както съдружник на Иран, по този начин и стратегически сътрудник на КСА, поръчител на саудитските ползи в Ливан.

Как Хафез ал-Асад балансира сред Иран и Саудитска Арабия

След като Хафез ал-Асад идва на власт в САР през 1970 година, той възвръща връзките сред Сирия и Саудитска Арабия, прекратени по време на ръководството на лявото крило на партията Баас през 60-те години. Асад-старши съумя да притегли поддръжката на KСA по доста от проблемите, пред които е изправен Дамаск.

През август 1973 година президентът на Сирия посети Рияд, където организира диалози с крал Фейсал. Последният даде обещание помощ на Сирия и Египет във военната интервенция, която приготвят против Израел. И той удържа на думата си, като наложи петролно ембарго, което предизвика международна енергийна рецесия, откакто Съединени американски щати и редица европейски страни започнаха незабавни доставки на оръжия за Израел на фона на сполучливото нахлуване на сирийските и египетските войски.

През 1974 година самият крал Фейсал посети САР. Резултатът от пътуването беше посредничеството на Саудитска Арабия сред Сирия и Съединените щати, което докара до понижаване на напрежението сред Дамаск и Вашингтон.

Така държавният секретар Хенри Кисинджър в началото не възнамеряваше да включи Сирия като участник в арабо-израелските договаряния. Той вярваше, че антиамериканската изразителност на президента Асад ще подсигурява, че никой държавен секретар на Съединени американски щати няма да бъде добре пристигнал в Дамаск. Но крал Фейсал беше този, който убеди Кисинджър в нуждата Сирия да бъде включена като главен участник във всевъзможни арабско-израелски договаряния.

И още на идната 1975 година новият саудитски крал Халед, наследникът на Фейсал, разгласи, че Саудитска Арабия поддържа позицията на Сирия в гражданската война в Ливан. Нещо повече, КСА отиде още по-далеч и по време на срещата на върха на Арабската лига (ЛАГ) в Рияд през 1976 година, отдадена на събитията в Ливан, „ покри ” Сирия, когато нейните войски навлязоха в Ливан, като не разреши осъждането на тази стъпка.

Саудитско-сирийското „ единодушие “ продължи, макар поддръжката на Рияд и Дамаск към разнообразни страни в иракско-иранската война.

KСА зае страната на Ирак, до момента в който САР зае проиранска позиция - значително заради общата опасност с Техеран, която представляваше за двете страни режима на Саддам Хюсеин. Въпреки това Хафез ал-Асад още веднъж посети Рияд през 1981 година и уреди всички разлики със саудитското управление.

Най-близкото стратегическо партньорство сред Саудитска Арабия и Сирия се разви по време на ръководството на крал Фахд, който стана " страж на двете свети места " през 1982 година

Тогава Саудитска Арабия и Сирия подписаха съглашение през 1989 година в Таиф, което постави завършек на гражданската война в Ливан. Саудитска Арабия подсигурява ползите си посредством могъщия магнат Рафик Харири, който стана министър-председател на Ливан и беше де факто финансист на Саудитската династия, до момента в който Хафез ал-Асад подсигурява сигурността на саудитските активи в тази страна със сирийския армейски корпус ситуирани на територията на Ливан.

Асад също даде персонални гаранции на крал Фахд, подкрепени от сирийското военно наличие в Ливан, като даде обещание да държи под надзор проиранската ливанска формация Хизбула и сполучливо се оправи с тази задача.

И най-после, през 1991 година Асад изпрати бронирана дивизия в Саудитска Арабия, с цел да поддържа своя арабски съдружник против Саддам Хюсеин, откакто Ирак окупира Кувейт. Сирийските войски участваха в интервенциите " Пустинен щит " и " Пустинна стихия ". Участието на Дамаск в иракската акция се дефинира не от поддръжката на Съединени американски щати, а от тесните връзки с дома на Сауд.

Как Башар Асад наруши салдото, открит от татко му

Башар ал-Асад, който пристигна на власт в Сирия през 2000 година, освен не съумя да овладее Хизбула в Ливан, само че скоро се оказа под иранско въздействие.

След убийството на ливанския министър председател Харири, който представляваше саудитските ползи в Ливан, сирийският президент поддържа Хизбула, която Саудитска Арабия упрекна в това закононарушение. От позиция на Рияд наредбите на Таифските съглашения и салдото в Ливан бяха нарушени в интерес на Иран и Хизбула, на страната на които застана Башар Асад.

Саудитско-сирийските връзки се утежниха още повече по време на войната в Ливан през 2006 година, когато Асад ги назова „ полухора “ в отговор на рецензиите за нападението на Хизбула против Израел от страна на саудитския крал и други арабски водачи.

Саудитска Арабия отдръпна посланика си в Сирия през 2008 година, а крал Абдула бойкотира срещата на върха на Арабската лига в Дамаск. Въпреки че кралят се опита да върне Башар ал-Асад назад към политиката на татко му през идната година и персонално отиде в Дамаск, Асад остана правилен на съюза си с Техеран.

Това предопредели поддръжката на Саудитска Арабия за сирийската съпротива по време на гражданската война и пропастта сред страните, която може да бъде преодоляна пред очите ни.

***

Трябва да се има поради, че за разлика от Турция или Катар, ориста на сирийската съпротива или основаването на временен орган на изпълнителната власт (предвидено от Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН) не е толкоз значимо за Саудитска Арабия, макар декларациите и изказвания.

На сегашния стадий, както и преди началото на гражданската война, иранското въздействие в Сирия и Ливан остава главен проблем за Рияд. Ако сирийските управляващи не показват подготвеност да следват по-скоро проарабска, в сравнение с проиранска политика, тогава нормализирането на връзките със Саудитска Арабия надали ще се придвижи задоволително надалеч.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР