За разлика от Цацаров, председателите на Върховния касационен съд (ВКС)

...
За разлика от Цацаров, председателите на Върховния касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

178 000 лв. годишно за магистрат, 100 бона взема Цацаров

За разлика от Цацаров, ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов и Георги Чолаков, евентуално са се отчели само пред Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), който се чака да направи обществено притежание декларациите на магистратите в идващите дни.

Според настоящото законодателство, по което работи Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), Цацаров, Панов и Чолаков не са длъжни да подават по две заявления, само че явно "обвинител №1 " е решил да даде прегледен образец за бистрота. От декларацията на Цацаров се схваща, че годишната заплата на основния прокурор у нас е 100 000 лева, без 500 лева

За Лозан Панов неподаването на декларация пред самостоятелна държавна институция не е казус. През 2017 година той още веднъж отхвърли да подаде имуществена декларация за приходите и парцелите на фамилията му, което стана причина за налагането на санкция от 1000 лева Преди месец персонално ръководителят на Върховен касационен съд се яви на правосъдното съвещание пред Софийския областен съд (СРС), с цел да апелира санкцията си от Сметната палата. Произнасянето на съда се чака.

Декларациите на властта, качени в Публичния указател на КПКОНПИ, демонстрират, че над половината от членовете на Висш съдебен съвет, които идват от правосъдната власт, са се възползвали от опцията да получат обезщетение при напускането й.

Част от кадровиците са заявили компенсациите непосредствено под формата на банкови влогове и/или източник на средства за покупка на имущество. Според член 225, алинея 1 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ): "при освобождение от служба арбитър, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава служба има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20 ".

И както е видно, юридическият стаж и кариерното развиване в правосъдната система, имат своето значение за размера на компенсациите, които варират от "скромните " 57 000 лева и доближават до съвсем три пъти по-голямата сума от 150 000 лева

Правен свят разгласява данните на 13-сет от членовете на Висш съдебен съвет, които са заявили пред КПКОНПИ получени компенсации по член 225, ал.1 от Закон за съдебната власт:

Атанаска Дишева - като арбитър във Върховен административен съд – 109 900 лева

Боян Магдалинчев - като заместник-председател на Върховен административен съд – 150 624 лева

Вероника Имова - като арбитър във Върховен касационен съд – 118 521 лева

Даниела Марчева - като арбитър в САС – 57 120 лева

Драгомир Кояджиков - като арбитър в АпСпНС – 85 860 лева

Евгени Диков - като шеф на Национална следствена служба - 178 535 лева (размерът на компенсацията не е посочено, а е включено във влог с приходи от заплата.)

Йордан Стоев - като заместник-апелативен прокурор в София (точна сума на компенсацията не е известна, само че то е по член 255, алинея 4, съгласно която: при следващо освобождение от служба от дължимото обезщетение по алинея 1 се приспада компенсацията, получено при предходното освобождение.)

Калина Чапкънова - като областен прокурор на Бургас – 90 580 лева

Пламен Найденов - като областен прокурор на Перник - 80 000 лева

Пламена Апостолова - като шеф на Столичното разследване – 112 664 лева

Светлана Бошнакова - като прокурор във ВКП - (точната сума не е посочена, защото е разпределена в общо три влога, които са образувани и от други приходи - общият размер на съответните влогове възлиза на близо 150 000 лева.)

Стефан Грозев - като арбитър в САС - 100 464 лева

Цветинка Пашкунова - като арбитър във Върховен касационен съд – 109 900 лева

В декларациите на останалите от членовете на Висш съдебен съвет няма данни за получени компенсации. Това са - Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов, Даниела Машева, Красимир Шекерджиев, Огнян Дамянов, Олга Керелска, Севдалин Мавров. Членът на Висш съдебен съвет Боян Новански идва от адвокатурата.

Източник: legalworld.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР