За разлика от предишната проверка на БНБ през 2016 г.

...
За разлика от предишната проверка на БНБ през 2016 г.
Коментари Харесай

Проверките на банките: Отново под стрес

За разлика от предходната инспекция на Българска народна банка през 2016 година този път банките няма да заплащат заупражнението като разноските ще се поемат ръководената от Марио Драги ЕЦБ

© Reuters :
- ЕЦБ разгласи, че с изключение на топ три на банките в страната ще прави " цялостна оценка " и на най-големите с локална благосъстоятелност.
- Този път ще се следва европейската методология без модификации, като ЕЦБ ще показва кой да прави инспекцията във всяка банка.
- Секторът се намира в най-хубавата си форма от началото на рецесията, само че инспекцията може да покаже, че нейните вреди не са изцяло разчистени. Банкерите приказват
На 20 ноември в София хотел Балкан ще се организира Шестата годишна конференция " Банките и бизнесът ", организиарана от Капитал. В рамките на конференцията се дискутират главните цели и прогнози за развиването на банковия бранш през идната година, а представители на водещите банки в България ще имат опция да се срещнат с разнообразни по величина бизнеси. Тази година водещи тематики в програмата ще бъдат подготовката за присъединението на България към банковия съюз и ERM 2, трендовете при кредитирането и предстоящото придвижване на лихвените проценти, новите стратегии за финансиране, както и най-иновативните софтуерни решения, които трансформират банковия пазар.В програмата ще вземат присъединяване представители на Българска народна банка, ЕИФ,изпълнителните шефове на най-големите банки в Бълагрия и други специалисти Повече елементи и стратегия на конференцията може да намерите на capital.bg/banks
Още по тематиката
Инвестбанк: Готови сме за инспекцията

Изпълнителният шеф на институцията Здравка Русева пред " Капитал "
14 ное 2018
ЕЦБ ще ревизира топ 3 на банките плюс локалните ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк

Оценката стартира през ноември, а упованията са резултатите да бъдат оповестени през юли 2019 година
12 ное 2018
Проверката на ЕЦБ ще обхване шест български банки

Франкфурт ще поеме разноските по прегледите и стрес тестванията, които ще се вършат по нейните правила без модификации
10 окт 2018
Температурният сензор на Българска народна банка

Централната банка сигнализира, че банките натрупат повтаряем риск, поради което скоро може да им наложи още един финансов буфер
31 авг 2018
Владислав Горанов: Категорично ни беше показано, че това е пътят към еврозоната

Министърът на финансите пред " Капитал "
20 юли 2018
Какво не сподели инспекцията на банките

От резултатите стана ясно, че съгласно Българска народна банка секторът приблизително е здрав, само че бяха прикрити самостоятелни проблеми
19 авг 2016
Какво научихме от резултатите за банките

Прегледът и тестванията удостоверяват, че банковият бранш е на две скорости
13 авг 2016 Ключовото число на идната цялостна оценка на ЕЦБ на българския банков бранш е три. Три години след предходния сходен обзор, осъществен от Българска народна банка, ще имаме цялостна картина за топ 3 банките в страната (Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ), както и за трите най-големи с локален притежател (ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк). И всичко това може да се заключи в положителни вести по три посоки.

Първото - всички банкови клиенти към юли 2019 година ще имат външна и оптимално строга оценка освен за най-значимите банки на пазара, а и за тези, към които има най-вече съмнения за неприятни практики и скрити скелети в дрешника.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Второто - за самите банкери прегледът ще се извърши в конюнктурно добър миг, когато секторът върви към рекордна облага за годината. А също и че няма да заплащат за оценката, която ще е напълно за сметка на ЕЦБ.

И третото, което визира всеки поданик, е, че в случай че всичко мине сполучливо, пет години след затварянето на КТБ ще имаме банков бранш с щемпел за качество, който финално би изчистил доста от съмненията, че практиките в нея са били необятно публикувани. А с това, както и с възможното влизане на страната в Банковия съюз и във валутния механизъм ERM II ще има и доста по-малък риск да се наложи още веднъж да се дават пари от бюджета за банковия бранш.

Този път не е същото

Технически новото упражнение няма да е доста по-различно от това, което Българска народна банка направи през 2016 година - обзор на качеството на активите (който да откри по-точна картина на бранша към момента) и стрес тест (който да покаже по какъв начин би могъл да се развие при реален или апокалиптичен сценарий). Нещо повече, тогава българският контрол ревизира всички банки, до момента в който в този момент европейският ще се ограничи до едвам шест.

Въпреки това разликите са фундаментални. Най-съществената е мотивацията на самия проверяващ. За Българска народна банка две години след най-големия банков банкрут в страната и мъчно овладяна банкова суматоха беше извънредно рисково да покаже в целокупност проблемите на бранша и да провокира нови разтърсвания. Освен това изваждането на великански финансови дупки можеше да се чете като стягане на юздите, само че неизбежно щеше да носи и рецензии за какво е било позволено натрупването им. За ЕЦБ (сега Българска народна банка ще има единствено спомагателни функции) въпреки това няма сходен репутационен риск, а в противен случай, тласъкът е да извади всичко нескрито, преди надзорът да се трансферира към Франкфурт. По този метод тя освен минимизира риска да би трябвало след това да обезврежда цъкащи бомби и да дава пояснения за какво не ги е забелязала. Тя ще поеме директно надзора единствено на трите най-големи плюс вероятно банки в процедура по преструктуриране или такива, които самата тя реши, че желае или има потребност да контролира. Но тя носи имиджов риск и за останалите три проверявани от нея, в случай че не разпознава опасности, а след това те се материализират.

Друга основна разлика е кой ще прави инспекциите на място. През 2016 година банките сами си избираха инспектори и консултанти от показателен лист с възможни имена на Българска народна банка. И надлежно и сами си плащаха за упражнението. Това неизбежно основава капацитет за спорове на ползи.

Сега консултантът за всяка банка ще се назначава от самата ЕЦБ, като от институцията потвърдиха пред " Капитал ", че разходът за това ще се поеме от Франкфурт. Това е добра вест за банките във финансов проект, само че не и във връзка с опцията да се спрат на прочут съветник с локален опит, с който могат по-лесно да работят.

Голямо значение ще има и методологията на инспекцията. През 2016 година Българска народна банка дружно с консултанта си " Делойт България " стъпиха на наръчника на ЕЦБ, само че го модифицираха за локалните условия. По информация на " Капитал " даже и в хода на самия обзор е имало основни промени и тунинговане, което може да е смекчило крайния резултат. Сега поръчката от ЕЦБ е, че ще се следва прецизно последната проверка на наръчника без никакви акомодации, с цел да не се наруши правилото на равнопоставеност в еврозоната. Това значи, че българските банки ще бъдат прегледани по същите правила, по които се ревизират всички кредитни институции от ЕЦБ. Традиционното недоволство тук е, че методологията е писана за големи институции, само че действително по нея се ревизират и дребни банки в новите членки на еврозоната, част от които са по-малки и от българските.

Не на последно място от голяма важност ще е и прозрачността на самото упражнение. След своите прегледи Българска народна банка отнесе рецензии точно по тази линия от анализатори, рейтингови организации и даже от Европейската комисия, защото предоставените от нея данни на равнище обособена банка бяха нищожни. Сега ЕЦБ би трябвало да показа резултатите в познатите форми от постоянните си прегледи в еврозоната. Същевременно и Франкфурт не е синоним на цялостна неприкритост - представител на централната банка в отговор на питане на " Капитал " съобщи, че сюжетите за стрес тестванията няма да бъдат оповестени изобщо. " Методологията, която ще се употребява в стрес теста като съставен елемент на цялостната оценка, ще бъде същата като приложената към банките, включени в ръководения от ЕБО стрес тест през 2018 година ", се споделя още в формалното известие на ЕЦБ.

Големите и локалните

Селекцията от банки на ЕЦБ съставлява близо 60% от активите в системата, което я прави задоволително представителна. Отговорът на въпроса по какъв начин се е стигнало тъкмо до въпросните шест банки обаче би трябвало да се чете сред редовете. " Институциите се избират въз основа на техния размер, рисков профил и изцяло значение за националната стопанска система. Това значи, че се вземат поради няколко детайла, като да вземем за пример бизнес модел на институцията, вътрешно ръководство и ръководство на риска, опасности за капитала, опасности за ликвидността и финансирането и взаимосвързаност с останалата част на финансовата система ", гласи обяснението на ЕЦБ.

Реално за топ 3 няма спор, като тя е длъжна да им извърши оценка, в случай че неотдавна не е юридически подобен обзор, който тя може да одобри. От инспекциите на Българска народна банка през 2016 година обаче първо мина много време, второ, те бяха признати с известни запаси в Брюксел (а евентуално и във Франкфурт) и трето, от този момент имаше основни регулативни промени.

По-интересна е селекцията на другите три. Очевидното свързващо звено сред четвъртата по активи ПИБ, осмата ЦКБ и дванадесетата Инвестбанк е, че това са трите най-големи частни банки с локален притежател. Реално последното място по този аршин би трябвало да отиде за десетата Българска банка за развиване, която обаче е държавна благосъстоятелност.

Също по този начин от поясненията на ЕЦБ излиза наяве, че на по-късен стадий ще бъде оценена значимостта на институцията, която може да възникне от неотдавна оповестената покупка от Пощенска банка на Банка Пиреос България. Механичното събиране на активите на двете към септември 2018 година основава третата най-голяма банка в страната и след възможното им обединение може да би трябвало тя да мине под директния контрол на Франкфурт. " Ако новата институция бъде оценена като значима на българския пазар, тя навреме ще бъде подложена на цялостна оценка ", изясняват от ЕЦБ.

В най-хубавия миг

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
За проверяваните банки плюс е и че прегледът ще се състои по данни към края на 2018 година, която се обрисува като най-хубавата за бранша откъм резултати от началото на рецесията (виж таблицата). Печалбата за деветмесечието е 1.22 милиарда лева - повече, в сравнение с за цялата предходна година. В това има и няколко характерни резултата, главният от които е получени дивиденти за над 115 млн. лева от Уникредит Булбанк от дъщерните й компании за потребителско кредитиране и лизинг. Но даже и без тях има солидно повишаване основно поради сензитивно по-ниските разноски за амортизация, които се намаляват с 35% до 368 млн. лева

Активите порастват с над 8% до 103 милиарда лева към септември, въпреки и това число да е подкрепено от еднократни събития. От пролетта активността на компанията за бързи заеми " БНП Париба пърсънал файненс " беше преоформена като клон на френската си банка майка, което прибавя близо 600 млн. лева активи в системата. През третото тримесечие пък ББР регистрира над 500 млн. лева скок в активите, който се дължи главно на решението на страната да налее в ДКК тази сума под формата на нарастване на капитала и да й вмени функционалности по поддръжка на язовири.

Все отново има сензитивен органически растеж на кредитирането, изключително при потребителските заеми, само че и във всички други сегменти. Това, както и продължаващото почистване на балансите, оказва помощ да се свият равнищата на необслужваните заеми.

Което ни води и до другото число три - на евентуалните негативи от инспекцията. Основният е точно, че проверяваните институции още веднъж ще би трябвало да заделят стабилен административен запас за задачата, което може да забави темповете на кредитиране. Този път обаче не е обзет целият бранш, тъй че на макрониво може и да няма подобен изразителен резултат - най-малко няколко от по-агресивно растящите във фирменото кредитиране играчи като Пощенска банка и Райфайзенбанк са отвън обсега.

Другото безпокойство бранша е, че ЕЦБ може да подходи прекалено консервативно, с цел да се презастрахова и да покаже картината по-черна от действителното. И ненапълно обвързвано постоянно остават да битуват и терзанията какво ще покажат резултатите и по какъв начин то ще бъде разтълкувано от публиката. За някои от банките може да се наложат тежки надзорни ограничения и даже рекапитализиране или преструктуриране, което при неприятна връзка може още веднъж да разсъни страхове и да провокира всеобщи тегления.Акцент
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
№1 Уникредит Булбанк

Активи към септ. 2018 година: 19.15 милиарда лева
Адекватност на базов капитал от първи ред (CET1) за 2017 година: 26.89%
Обща финансова адекватност: 27.33%
Капиталов остатък над условията на Българска народна банка: 1 221 млн. лева

Лидерът на пазара Уникредит Булбанк мъчно може да срещне значителен проблем при идната оценка на ЕЦБ Тя мина прегледа на активите на Българска народна банка през 2016 година с минимална наложена промяна от едвам 19.2 млн. лева на фона на 18.8 милиарда лева активи към този миг. Това се отрази в минимално намаляване на CET1 с 10 базисни пункта до 24.3%, а базисният сюжет на стрес теста предвиждаше повишаване на индикатора. Към днешна дата то е реалност и банката оперира при равнища от близо 27%, макар че в последните години разпределя цялата си облага като дял за италианския си притежател.

Тези равнища дават на Уникредит Булбанк стабилен запас от капитал, с който да покрива загуби. Към края на 2017 година тя има остатък на капитал над минималните условия по европейските регламенти от над 1.7 милиарда лева и изискваните от Българска народна банка равнища посредством наложени спомагателни буфери - над 1.2 милиарда лева Това дава сигурност, че даже инспекцията на ЕЦБ да наложи солидни корекции, мъчно може да се стигне до рухване под законовите прагове и потребност от пресен капитал.

Към момента главната линия на терзание във връзка с банката е пазарната неустановеност в Италия, която може да се отрази на финансовото здраве на притежателя й Unicredit. Според докладите на българската банка обаче директната й експозиция към Италия е дребна, като вложенията й в ДЦК са най-вече в дълг на българското държавно управление (92%).Акцент
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
№2 Банка ДСК

Активи към септ. 2018 година: 12.86 милиарда лева
Адекватност на CET1 за 2017 година: 17.15%
Обща финансова адекватност: 17.15%
Капиталов остатък над условията на Българска народна банка: 221 млн. лева

Банка ДСК е най-голямата институция на ритейл пазара в България, а след завършване на оповестеното през лятото придобиване на Сосиете Женерал Експресбанк може да заеме и първото място по активи. Именно тази договорка прави мъчно занапред да се каже с какви индикатори институцията ще влезе в инспекцията на ЕЦБ, въпреки че финансовите й индикатори не би трябвало да са фундаментално разнообразни. Цената за покупката не е публично оповестена, само че информацията е за към 1.3 пъти капитала на Експресбанк, в същото време обаче упованията са унгарският притежател на ДСК OTP да усили капитала й и по този начин да финансира договорката.

Все отново исторически за разлика от Уникредит Булбанк ДСК работи с сензитивно по-ниски равнища на финансовите индикатори. Но даже и при тях тя към края на 2017 година има 600 млн. лева остатък над законовия най-малко, тъй че има разполагаем буфер. Освен това и тя заема доста по-ключово място в структурата на OTP, като е действително най-голямото му задгранично отделение. Така че при експанзионистичните упоритости и наличния запас в централата за нови придобивки вероятността за финансова поддръжка при потребност е на практика сигурна. Добър отзив е и че при предходната инспекция на Българска народна банка портфейлът на ДСК сподели на практика нулева сензитивност и даже и при отрицателния сюжет на стрес теста CET1 оставаше съвсем без смяна.Акцент
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
№3 Обединена българска банка

Активи към септ. 2018 година: 10.89 милиарда лева
Адекватност на CET1 за 2017 година: 24.14%
Обща финансова адекватност: 24.14%
Капиталов остатък над условията на Българска народна банка: 395 млн. лева

Когато преди три години Българска народна банка ревизираше ОББ, тя беше напълно друга институция. Междувременно собствеността й се смени и от гръцка стана белгийска, а новият акционер KBC вля в нея другото си българско отделение - СИБанк. Въпреки че тя мина предходния обзор с дребни забележки при due diligence процедурата, на договорката бяха наложени нови спомагателни обезценки. Това дава индикации, че и в този момент в салдото на ОББ остава по-малко място за неприятни изненади.

Дори такива да има, банката има и плюса да оперира при едни от най-високите равнища на финансова адекватност в бранша - над 24%. Към края на 2017 година това й дава остатък от 600 млн. лева над минималния предел по европейските правила. Освен това България неведнъж е изтъквана като основен пазар за KBC, а локалната банка не е огромна на фона на групата, тъй че даже при нужда поддръжката надали ще е проблем.Акцент
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
№4 Първа капиталова банка

Активи към септ. 2018 година: 9.23 милиарда лева
Адекватност на CET1 за 2017 година: 13.08%
Обща финансова адекватност: 16.18%
Капиталов остатък над условията на Българска народна банка: 137 млн. лева

Контролираната от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев Първа капиталова банка беше институцията, предходна с най-големи забележки предходната инспекция от Българска народна банка. Тогава нейните активи бяха поправени с 420 млн. лева - към 2/3 от всички наложени корекции, или близо 5% от активите й. Вследствие на инспекцията адекватността на нейния CET1 беше намалена до 5.2%, като регулаторът й предписа ограничения за попълване на финансовите буфери. Освен това при усложнения сюжет на стрес теста финансовият индикатор падаше до мощно негативните -6.9%, а даже и при базисния банката не успяваше да покрие условията на Българска народна банка.

В идващите години обаче посредством капитализиране на облагите и понижаване на риска в салдото си ПИБ поетапно съумя да прочисти разпознатите при предходния обзор проблеми. Сега към септември заявеното от нея CET1 съответствие е 13.38%, което въпреки измежду най-ниските на пазара, е удобно над търсените от регулатора най-малко 10.5%.

Големият въпрос обаче е до каква степен при прегледа на Българска народна банка беше извадено всичко нескрито. Например през 2016 година цялата наложена промяна на банката беше за провизиране на заеми и нямаше никакви забележки към цената на недвижимите парцели. А в салдото на ПИБ парцелите са за към 1.5 милиарда лева, от които класифицираните като добити от обезпечения и капиталови парцели са за над 1.2 милиарда лева Те седят, без да бъдат продадени, от години, което, като се изключи че подкопава рентабилността на банката, слага под въпрос и действителната им стойност. Всъщност казусът не е неповторим за ПИБ, като обаче доста други банки през годините изваждаха тези парцели от балансите си в обособени сдружения. Така или другояче значителен въпрос ще е по какъв начин ЕЦБ ще подходи към оценките освен на тези парцели, а и на служещите за поръчителство по заеми.

Друг евентуален проблем на банката е високата централизация на кредитния портфейл в огромни експозиции, за доста от които се допуска, че са към свързани с акционерите лица.Акцент
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
№8 Централна кооперативна банка

Активи към септ. 2018 година: 5.59 милиарда лева
Адекватност на CET1 за 2017 година: -
Обща финансова адекватност: -
Капиталов остатък над условията на Българска народна банка: -

Централна кооперативна банка е може би единствената в страната, която не оповестява в годишните си доклади данни за финансовата си адекватност. Все отново на база на исторически данни тя е от банките, опериращи с ниски равнища на индикаторите. При предходния обзор на качеството на активите след на практика нулеви корекции тя се озова с 12.8% CET1 съответствие. Сега по експертни оценки индикаторът е по-висок и банката евентуално разполага с остатък от над 100 млн. лева над условията на Българска народна банка и към 250-300 млн. лева над минимумите по европейски правилник.

Банката е дъщерна на обществения холдинг " Химимпорт ", който се управлява от Иво Каменов и Марин Митев и за доста от фирмените й клиенти могат да се открият косвени връзки с групата. Въпреки бързия растеж на балансовото число на ЦКБ в последните години нейният портфейл от корпоративни заеми освен не се усилва, само че и леко се свива до към 1.5 милиарда лева, като банката пораства главно при заемите за семейства. Същевременно сензитивно се усилват кешът и парите на депозит в Българска народна банка. Така евентуално банката в по-малка степен ще има проблем при инспекциите с огромни експозиции към свързани лица.

Много от фирмените клиенти на банката получават финансиране и от пенсионните фондове в групата, като нерядко в края на тримесечия разнообразни пакети облигации и акции се трансферират посред им. Затова и при прегледите на ЕЦБ ще е забавно до каква степен ще бъдат изследвани оплетените взаимовръзки сред финансовата група под шапката на " Химимпорт " и близката, само че официално несвързана финансова група към Тексимбанк и ПОК " Съгласие ". От това значително ще зависи какви и до каква степен значими корекции ще наложи ЕЦБ.Акцент
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
№12 Инвестбанк

Активи към септ. 2018 година: 2.20 милиарда лева
Адекватност на CET1 за 2017 година: 12.96%
Обща финансова адекватност: 16.58%
Капиталов остатък над условията на Българска народна банка: 35 млн. лева

Инвестбанк е най-малката измежду проверяваните банки, като с нейните малко над 1 милиарда евро балансово число е джудже по стандартите на ЕЦБ. Затова и единственото пояснение за влизането й в упражнението е слабият й резултат при миналата инспекция на Българска народна банка. През 2016 година централната банка й наложи основна промяна от 105 млн. лева, което я изведе до 6.3% CET1 съответствие и проект за рекапитализиране. Нещо повече - даже и базисният сюжет при стрес теста предвиждаше рухване на капитала до негативни стойности, което докара до цяла палитра надзорни ограничения и условие за нарастване на капитала.

След тях при започване на тази година банката беше с индикатори над условията, въпреки и най-ниските в системата. През годината обаче Инвестбанк усили капитала си с 10 млн. лева Вече е и на броени дни от завършване на вливането на купената напролет ТБ " Виктория ", което също ще се отрази позитивно на капитала й. Според решението на Българска народна банка, с което утвърждава вливането, показаният от Инвестбанк проект планува CET1 до 2020 година да доближи 15.43%, а общата финансова адекватност 18.25%.

В същото решение обаче се загатва и един обезпокоителен миг - съгласно Българска народна банка банката е позволила надвишения на оптимално допустимия размер на огромни експозиции, като след сливането и надлежно покачването на личния капитал нарушаванията ще бъдат преодолени. Извън това сходно на ПИБ и Инвестбанк има дългогодишни проблеми с осъществяване на парцелите, добити като обезпечения. Банката имаше финансов дефицит през 2011 година, когато Българска народна банка и предписа нарастване на капитала с 50 млн. лева То беше обезпечено от нов вложител - омански предприемач, който закупи 25% от капитала, а по-късно делът му се усили до над 30%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР