За разлика от петрола и петролните продукти, руският газ -

...
За разлика от петрола и петролните продукти, руският газ -
Коментари Харесай

Рекордните газови резерви в ЕС дават надежди за намаляване на зависимостта от Русия

За разлика от петрола и петролните артикули, съветският газ - който осигуряваше съвсем 40% от доставките за Европейски Съюз преди войната в Украйна - не е обект на наказания По данни на Refinitiv вносът на полутечен природен газ от Русия в Европейски Съюз през предходната година е достигнал 22.1 милиарда куб. м, което е с 39% повече от 2021 година Анализаторите акцентират и въздействието на китайския стопански напредък върху търсенето на полутечен естествен газ
Европейски Съюз има рекордни количества природен газ в хланилищата си след по-меката от предстоящото зима, което ускорява очакванията, че блокът може да се откаже от вноса от Русия. По данни на браншовата организация Gas Infrastructure Europe при започване на месеца запасите в хранилищата Европейски Съюз са 55.7% от потенциала - най-високото равнище за началото на април най-малко от 2011 година насам.
За разлика от петрола и петролните артикули, съветският газ - който осигуряваше съвсем 40% от доставките за Европейски Съюз преди войната в Украйна - не е обект на наказания По данни на Refinitiv вносът на полутечен природен газ от Русия в Европейски Съюз през предходната година е достигнал 22.1 милиарда куб. м, което е с 39% повече от 2021 година Анализаторите акцентират и въздействието на китайския стопански напредък върху търсенето на полутечен природен газ
Европейски Съюз има рекордни количества природен газ в хланилищата си след по-меката от предстоящото зима, което ускорява очакванията, че блокът може да се откаже от вноса от Русия. По данни на браншовата организация Gas Infrastructure Europe при започване на месеца запасите в хранилищата Европейски Съюз са 55.7% от потенциала - най-високото равнище за началото на април най-малко от 2011 година насам.

Равнището е с към 20 процентни пункта над междинното за предходните пет години, а през последните две седмици се е повишило в допълнение до 56.5%.
Реклама
" Газовите складове на Европейски Съюз са цялостни повече от половината, което значи, че завършихме този отоплителен сезон в удобна позиция ", показва пред Financial Times еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, като акцентира, че в този момент съюзът има по-големи благоприятни условия да понижи вноса на съветски полутечен природен газ. " Чрез увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници и по-нататъшна диверсификация на източниците, цялостното отричане от съветския полутечен природен газ ще бъде допустимо за някои страни членки ".
Вносът от Русия на полутечен газ остава висок
Единствената друга година, която се приближава до тазгодишното равнище, е 2020 година, когато пандемията фрапантно понижи търсенето на газ. За средата на април настоящото равнище е леко под това от 2020 година

Контрастът е внезапен спрямо предходната година, когато Москва ограничи доставките по тръбопроводите след нашествието си в Украйна, а Европейски Съюз беше заставен да усили вноса на полутечен природен газ от Русия до рекордни равнища, защото бързаше да се ресурси за зимата.

По данни на Refinitiv вносът на полутечен природен газ от Русия в Европейски Съюз през предходната година е достигнал 22.1 милиарда куб. м, което е с 39% повече от 2021 година и съставлява 16% от общия импорт по море през годината. Този скок на съветския импорт също по този начин способства за увеличение на запасите на Европейски Съюз.
Реклама
" Изглежда, че това лято Европа ще има прекалено много газ, а не противоположното ", сподели Наташа Филдинг, началник на отдела за ценообразуване на европейския газ в Argus Media, компания за данни за промишлеността.

Европейската комисия си е сложила за цел равнището на предпазване на газ да доближи 90% от потенциала до началото на ноември, само че съгласно Филдинг тази цел може да бъде реализирана до юли или август. За разлика от петрола и петролните артикули, съветският газ - който осигуряваше съвсем 40% от доставките за Европейски Съюз преди войната в Украйна - не е обект на наказания. В резултат на това рекордният импорт на съветски полутечен природен газ в Европейски Съюз досега е довел до милиарди долари доходи за Кремъл посредством налагането на налози върху съветските газови компании.
Призив за по-малко доставки от Русия
Симсон прикани фирмите от Европейски Съюз да спрат да купуват съветски полутечен природен газ. През март европейските министри на енергетиката се споразумяха също по този начин да разрешат на страните от съюза краткотрайно да лимитират вноса на газ от Русия и Беларус - съглашение, което към момента би трябвало да бъде контрактувано с Европейския парламент.

Всякакви стъпки за ограничение или възбрана на съветския полутечен природен газ обаче биха могли да попречат на напъните за запълване на хранилищата за идната зима. Високопоставен посланик от Европейски Съюз добави, че не е изключено ограничение на цените на съветския полутечен природен газ - сходно на към този момент въведените ограничения против износа на нефт - само че това към момента не е " съществена тематика за разискване ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР