За разлика от периода 2005-2007 г., когато българският радиопазар изживяваше

...
За разлика от периода 2005-2007 г., когато българският радиопазар изживяваше
Коментари Харесай

Ирландският собственик продаде "БГ радио" и още 6 радиостанции

За разлика от интервала 2005-2007 година, когато българският радиопазар изживяваше своя минибум и това притегли задгранични вложители, към днешна дата тези вложения, както доста други отпреди рецесията, наподобяват като неуспех от неосъществени упования, написа " Капитал ".

Свитият рекламен пазар по този начин и не се възвърне, като в електронните медии той е съвсем напълно узурпиран от малките екрани, показва изданието. Затова идва и закономерната вест - един от последните двама огромни интернационалните играчи, който стоеше зад най-влиятелната българска радиогрупа, напуща пазара. Това е ирландската Communicorp Group, която допреди дни притежаваше радиостанциите " БГ радио ", " Нова ", Energy, " Радио 1 ", " Радио 1 Рок ", " Вероника " и радио и телевизия City. Сега тя ги продава на забележима загуба - за 5.4 млн. евро, на българските мениджъри, движили радиата от основаването на групата.

Така единствен интернационален притежател на радиобизнес в България все още остава притежателят на Би Ти Ви - американската Central European Media Enterprises (СМЕ), само че на пазара от дълго време се разяснява и желанието на CME да търси покупател за целия си български бизнес.

За задачата на придобиването им през март на пазара е записана нова компания - " Фреш медиа България " АД, която преди дни закупи 100% от дяловете в българските сдружения на ирландската медийна компания. Макар това още да не е отразено в Търговския указател, новите притежатели потвърдиха договорката пред " Капитал ".

Главният изпълнителен шеф на Communicorp Media Адриан Серле разяснява, че групата е задоволена да продаде бизнеса си в България точно на локалния мениджърски екип, тъй като години наред те са поддържали и развивали лидерската позиция на медийната група.

За задачите на придобиването " Фреш медиа България " е водила диалози с няколко банки и като извънредно е изтеглила заем от Първа капиталова банка в размер на 5.4 млн. евро.

Ирландската Communicorp стъпи на българския пазар през 2004 година, като закупи радио бизнеса на Metromedia International Inc. (MII) в България против 14.25 млн. $.

От 2012 до 2016 година последователно ирландската радиогрупа се изтегля от пазара в Източна Европа. Тя притежаваше и станции в Унгария, Украйна, Чехия, Естония и Латвия. Българския си бизнес продава финален.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР