За разлика от нас, които успешно затрихме автобусното си производство с

...
За разлика от нас, които успешно затрихме
автобусното си производство с
Коментари Харесай

Karsan Jest Electric e първи по рода си в Европа! - видео

За разлика от нас, които сполучливо затрихме автобусното си произвеждане с двата му центъра в Ботевград и Разград, южните ни съседи крепко работят за развиването му. Успяха да станат с компанията Karsan и модела й Jest Electric първите, които предлагат високотехнологичен и екологичен, напълно електрифициран дребен градски многоцелеви рейс. Той има високо технологично равнище и поради съвместната работа с BMW, ползвайки техниката и технологията ва модела BMW i3.

BMW и Karsan имат подписано споразумение за доставка на немеските батерии и електромотори за градските си електробуси. Защото с изключение на дребния Jest Electric с неговия оптимален пътнически капацитет от 26 места, предлага още и голям градски електрифициран електробус Atak Electric за 57 пасажера. Те се създава в завода на производителя в Бурса, като се предвижда дребната “маршрутка ” да се предлага и за други пазари освен вътрешния.



Имах опция да участвам на демонстрация и къс тест-драйв на машината в Мюнхен, на които бяха разкрити интересни детайлности към плана на комшиите. Високоволтовите батерии и синхронният електромотор (170 к.с., 250 Нм) за Jest Electric се създават в завода на BMW в Динголфинг, като и двете са собствена разработка на баварците.

Хечбекът BMW i3 наскоро – през този септември беше освежен и получи акумулатор с нараснал потенциал - 42,2 кВтч вместо предходните два разновидността - 33,2 и 22 кВтч. Моделът на турската компания Jest е с два разновидността – един акумулаторен блок 44кВтч или два акумулаторни блока от BMW i3. И декларираният им потенциал е по-висок - два по 44 кВтч (общо 88). Зарядът на последните стига за изминаване на 210 км пробег на елбусчето, което на процедура значи 18 часа градско придвижване.



Електрическият нископодов Jest /има и дизелов вариант/ е дълъг към шест метра и качва до 26 пасажера, което с четирима пъвече от потенциала на дизеловия вариант. За сметка на това ековерсията е три пъти по-скъпа.

Сътрудничеството с турската компания е изгодно и за BMW, тъй като дава опция за увеличаване производството на собствени акумулатори, което пък понижава общите производствени разноски. Оксвен за турските и лични машини от серията “i ”, BMW доставя тягови батерии на компаниите StreetScooter (пощенски фургони) и на компанията Torqeedo, правеща силови задвижвания за катери. Баварците продават още батерии на слънчевите и вятърни електроцентрали, които ги използват като буферни междинни и стационарни съхранители на сила.

Karsan сподели електробусовете си в Мюнхен на 6- и 7-и ноември на публицисти, дистрибутори и клиенти от Европа и Турция в границите на събитието “Positive Energy Experience ”, извършено в академията BMW and MINI Driving Academy в Майсах, Германия. Присъстващите имахме опция да се запознаем от близко с машините и да покараме за малко дребния електробус. Изпробвахме го на ускоряване от място, слалом и с ограничител на скороста до 50 км/ч. Максималната скорост на машината е ограничена на 70 км/ч, а пробегът й с едно зареждане е 210 км. Големият бус Karsan Atak Electric предлага пробег са едно зареждане от над 300 км.



Наблягайки на обстоятелството че Karsan Jest Electric е уникален за класа си градски рейс и достатъчно конкурентен в публичния транспорт с използването на технологията BMW i, босът на Karsan CEO Oкан Баш показа, че ще стартират серийното произвеждане на машината още този месец. "напълно електрическите технологии са много важни за нас и ще продължим да развиваме нашите взаимни интервенции в тази област. Вече предлагаме решения за публичен транспорт, които можат да се използват навсякъде в света поради използването в нашите машини на силата на електрозадвижването на BMW, който е един от водещите автомобилни производители в света. Целта ни е да станем най-уважавана компания в сферата си в Турция и предпочитан снабдител на подобна техника на международния пазар. "

Окан Баш сподели още, че към този момент имат първите поръчки още преди да е стартирало серийното произвеждане. Те са от Румъния, Португалия, Испания, Словакия и Франция. И други европейски страни са показали сериозен интерес към модела Jest Electric, който се разграничава от конкуренцията с оригиналните си размери и технология. Добро доказателство за ангажираноста ни с този нов тип всеобщ превоз е и 8,1-метровият модел Atak Electric. Той към момента е в прототипна фаза, развивана от R&D екипа на Karsan с помощ от страна на BMW Group. Неговото серийно произвеждане е планирано за селдващата година. Машината ще може да се зарежда за единствено два часа и половина и има пробег с едно възникване до 300 км.



Електромоторът на BMW в Jest Electric е куплиран с едностепенна трансмисия и има мощност от 125 кВт и оптимален въртящ миг от 290 Нм. Jest Electric може да бъде снабден по избор на клиента с батерия 33, 44, 66 ил 88 кВтч, като послединят вид осигурява пробег от 210 км се дно зареждане. Зареждането става за 6 часа с обикновено АС зарядно или за единствено 0,7 часа с бързо зарядно. Акумулаторите могат сами да се зареждат до 25%, посредством на рекуперативното прекъсване. Karsan Jest Electric ни впечатли с високата си маневреност, просторен интериор, забавен дизайн и с може би най-хубавото пътно държание и динамичност в класа си.

В оборудването на бусчето влиза 10,1-инчов екран на мултимедията, цифрово приборно табло, безключов достъп, USB достъп и Wi-Fi инфраструктура, предлагащи комфорт близък до този на лек автомобил. Не маловажно е и напълно независимото окачване на машината и доброто разпределение на масите в нея – моторът и задвижването начело, акумулаторният блок откъм гърба.

През 50-годишния си опит в турската автомобилна индустрия Karsan е работил с водещи международни марки в сегмента на търговските коли. Фабриката на комапнията в Бурса – Hasanağa работи със 100% местен капитал от 1981-а година насам и произвежда l18 200 автомобила годишно при работа на една промяна. Тя е проектирана да произвежда всевъзможни типове коли – от леки, до пикапи, камиони и бусове с габарити от 5 до 25 метра на територията си от 206 декара, 90 от които са със закрита площ.

В индустриалната гама на компанията днес попадат новият H350 на Hyundai Motor Company (HMC), 10-12-18-метрови бусове Menarinibus, 25 м eлектрически бусове за Bozankaya, както и собствените си дизелов и електрически модели Karsan Jest. Karsan прави и 8-метровите градски бусове Atak и Star.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР