За разлика от ковид-19, който ни заразява от голямо разстояние,

...
За разлика от ковид-19, който ни заразява от голямо разстояние,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Трябват нови ваксини за омикрон

За разлика от ковид-19, който ни заразява от огромно разстояние, хората в доста непосредствен контакт със инфектирани от маймунска шарка са рискови. В момента 95% от всички случаи в света са при хомосексуални мъже. Те са най-рисковата група, тъй като имат доста непосредствен съкровен контакт. Само въпрос на време е вирусът да излезе от тази група. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

Той добави още, че имунизацията против това заболяване е доста идентична с класическата против едра шарка. Представлява жива ваксина, която би трябвало да се ползва по специфичен метод върху пациентите. Ваксината е добре тествана и сигурна, не съставлява нещо ново, стана ясно от думите му.

„ Рискът е, че казусът в Европа може да бъде недооценен и да се разрасне. Колегите лекари би трябвало да мислят за това заболяване и да се обръща особено внимание на деца и бременни, те са малко по-рискови и с по-тежко протичане “, съобщи доктор Илиев.

Ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн е уверен, че най-важният детайл при ковид-19 и маймунската шарка е да имаме доста добра информация за разпространяването и да нямаме подводни камъни.

„Изглежда, че ни трябват нови ваксини за омикрон, защото с наличните имаме отбрана против тежко протичане, само че вирусът към момента заразява доста. Не може да сме сигурни дали идната разновидност няма да е доста тежка. Ваксините не предотвратяват заразяването по метода, по който желаеме. Трябват ни ваксини, които да провокират по-добра отбрана, тъй че да имаме спиране на веригата от разпространяване и да имаме антитела върху лигавиците ни“, разяснява доктор Илиев.

Той заяви, че се върви към огромен пробив за ваксина против повече от един ковид. „Нека не чакаме появяването на новите ваксини. Омикрон изкарва от строй за 5-6 дни даже имунизираните, при неимунизираните може да има тежко протичане“, прикани събеседникът.

Той чака подтик в разпространяването на вируса със започването на образователната година през септември.

„По-строги ограничения на този стадий са нереалистични. Не виждам смисъл сега. Хората, които желаят да се погрижат за здравето си, са добре имунизирани и носят FFP маска. Слушайте специалистите, а не политиците“, добави доктор Илиев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР