За разлика от Ковид-19, който ни заразява от голямо разстояние,

...
За разлика от Ковид-19, който ни заразява от голямо разстояние,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Трябват нови ваксини за Омикрон

За разлика от Ковид-19, който ни заразява от огромно разстояние, хората в доста непосредствен контакт със инфектирани, те са рискови. В момента 95% от всички случаи в света са при хомосексуални мъже. Те са най-рисковата група, тъй като имат доста непосредствен съкровен контакт. Само въпрос на време е да излезе от тази група. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев. Той добави още, че че имунизацията е доста идентична с класическата против едра шарка. Представлява жива ваксина, която би трябвало да се ползва по специфичен метод върху пациентите. Ваксината е добре тествана и сигурна, не съставлява нещо ново, стана ясно от думите му.

„ Рискът е, че казусът в Европа може да бъде недооценен и да се разрасне, счита той. Колегите лекари би трябвало да мислят за това заболяване и да се обръща особено внимание на деца и бременни, те са малко по-рискови и с по-тежко протичане “, съобщи доктор Илиев.

Ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн е уверен, че най-важният детайл при Ковид-19 и маймунската шарка е да имаме доста добра информация за разпространяването и да нямаме подводни камъни.

" Изглежда, че ни трябват нови ваксини за Омикрон, защото с наличните имаме отбрана против тежко протичане, само че вирусът към момента заразява доста. Не може да сме сигурни дали идната разновидност няма да е доста тежка. Ваксините не предотвратяват заразяването по метода, по който желаеме. Трябват ни ваксини, които да провокират по-добра отбрана, тъй че да имаме спиране на веригата от разпространяване и да имаме антитела върху лигавиците ни ", разяснява доктор Илиев.

Той заяви, че се върви към огромен пробив за ваксина против повече от един ковид. " Нека не чакаме появяването на новите ваксини. Омикрон изкарва от строй за 5-6 дни даже имунизираните, при неимунизираните може да има тежко протичане ", прикани събеседникът.

Той чака подтик в разпространяването на вируса със започването на образователната година през септември.

" По-строги ограничения на този стадий са нереалистични. Не виждам смисъл сега. Хората, които желаят да се погрижат за здравето си, са добре имунизирани и носят FFP маска. Слушайте специалистите, а не политиците ", добави доктор Илиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР