За разлика от живота, където първото впечатление често е най-важно,

...
За разлика от живота, където първото впечатление често е най-важно,
Коментари Харесай

Социологът Боряна Димитрова: Последното впечатление може да се окаже решаващо за изборите

За разлика от живота, където първото усещане постоянно е най-важно, на идните избори в неделя решаващо може да се окаже последното усещане - по този начин социологът Боряна Димитрова заключи приключващата през днешния ден предизборна акция за изборите за Европарламент, като акцентира, че не са изключени изненади в последния миг преди вота.

Димитрова, която е ръководещ сътрудник в социологическата организация " Алфа Рисърч ", показа в ефира на Българска национална телевизия най-новото национално представително изследване на организацията, осъществено от 19 до 22 май. Според него ГЕРБ връща преднината си пред Българска социалистическа партия, а четири обединения ще преминат бариерата от 5.88% от действителните гласове и ще излъчат евродепутати.

Социолозите регистрират огромна група гласоподаватели - 27% от решилите да гласоподават, които ще преценят в последния миг за коя партия да пуснат бюлетина, и по тази причина не изключват изненади в неделя. Финалните дни ще са решаващи за извънпарламентарната десница и за националпопулистките обединения, чиито симпатизанти се двоумят до последно, считат от " Алфа Рисърч " (още за изследването - тук)

Предизборната акция беше акция на амплитудите и решението за кого ще се гласоподава не беше авансово взето първоначално й, разяснява Боряна Димитрова. Тя открои два съществени стадия на акцията. В първия - в края на март, около свадите с евтините парцели, ГЕРБ претърпя имиджови вреди, ерозия на доверие и гласоподаватели. " Тази наклонност продължи до началото на акцията (официалната акция потегли на 26 април - бел.ред.). Тогава изглеждаше, че има всички предпоставки да се сбъдне най-големият призрачен сън на ръководещите - да се надигне протестна вълна, а естествените предпоставки сякаш бяха на страната на Българска социалистическа партия ", изясни социологът. Тя напомни, че в този миг беше регистрирано първото доближаване на позициите на ръководещите и левицата.

По думите на Боряна Димитрова втората част на акцията има изцяло друга динамичност и в нея ГЕРБ се активизират да понижат вредите, до момента в който социалистите губят от относителната си тежест. " Българска социалистическа партия издигна като съществена теза в акцията предварителните избори. Теза, която има своите последователи, само че не е задоволително мощна да притегли хора отвън тясното ядро на Българска социалистическа партия. Те не съумяха да отворят по-широка палитра на доверие ". Като причина за забавянето на левицата тя уточни, че определените " остриета ", като лидера на листата Елена Йончева и четвъртият - Иво Христов, не са съумели да се трансфорат в рейтингови политици. Отчете и " софтуерна загуба " - изследването с модел на интегралната бюлетина е посочило, че част от гласовете отиват при " Коалиция за България " - обединяването към основаната от някогашния водач на Българска социалистическа партия и президент Георги Първанов партия АБВ. Името на обединението беше наложено и употребявано в продължение на години от социалистите.

ГЕРБ заложиха на

акция на триумфите и мощна анти-БСП готовност ,

разяснява пред Би Ти Ви другият ръководещ сътрудник в " Алфа Рисърч " - Геновева Петрова. Тя акцентира, че въпреки за момента да има три партии, които без никакво подозрение ще прескочат изборната преграда от 5.88%, по-малките обединения също не би трябвало да бъдат изключвани от сметките за изборите. По думите й най-вероятно ще има и още политически играчи, които ще изпратят свои представители в Европарламента.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (434)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР