За разлика от домакинските задължения, които може да планираме (като

...
За разлика от домакинските задължения, които може да планираме (като
Коментари Харесай

Колко често трябва да се полива зеленчуковата градина

За разлика от домакинските отговорности, които може да планираме (като зареждането на съдомиялната машина или изнасянето на боклука например) честотата на поливане на зеленчуковата градина в двора зависи от разнообразни фактори. Немалка част от които са отвън нашия надзор.

Прекомерното или незадоволителното поливане може да навреди на растенията и те да не могат да доближат цялостния си капацитет. Затова от решаващо значение е да им доставяме нужната влага по верния метод. Като за задачата е нужно да вземем поради няколко съществени фактора.

Климатът

Когато поливаме градината си, би трябвало да имаме на първо място поради какъв брой постоянно вали в региона, в който сме.
 Снимка 572265
 

Като положителни градинари, ние би трябвало да сме наясно с метеорологичните условия и на тази база да планираме честотата на поливане. Това значи, че някои седмици може да се наложи да поливаме през ден, до момента в който в по-дъждовни интервали, може въобще да не е належащо да осигуряваме спомагателна вода на растенията.

Почвата

Трябва да сме наясно и с вида почва, който имаме в градината си. По-песъчливият вид би трябвало да се полива по-често. Размерът на частиците на песъчливите почви е по-голям и водата по-трудно се всмуква.

Плътните почви пък задържат водата по-дълго време. Добавянето на компост към растенията също може да помогне за повишение влажността на почвата.

Инструментите за поливане

Начините, по които може да поливаме насажденията са разнообразни. Но специалистите предлагат да се заобикаля поливането от горната страна надолу - примерно от маркуч или пръскачка. Защото това мокри преди всичко листата на растението, вместо гладните му за влага корени.
 Снимка 572268
 

Освен това директната вода върху листата на зеленчуковите растения може да докара до появяването на гъбични и бактериални болести. Особено когато се полива по здрач.

А и в случай че към този момент имаме инфектирано растение, поливането от горната страна може да разпръсне патогени от болното растение към близките здрави.

Най-удачният вид е да се е построи система за капково напояване, която постепенно полива корените в дълбочина.

Зеленчуците

Различните зеленчуци имат разнообразни условия за вода. Така да вземем за пример краставиците имат потребност от непрекъснато и доста влага - в последна сметка те съдържат над 90% вода, с която би трябвало да се снабдят отнякъде.
 Снимка 572266
 

Честото поливане с малко количество вода също е от значимо значение - за доматите, да вземем за пример. Обилните превалявания или несъразмерното поливане ще ги накара да се порастват по-бързо, в сравнение с обвивката им може да понесе и това ще докара до разединение и нарушение на целостта.

Да усетим почвата

Най-ефективният метод да разберем дали е време за поливане, е и най-простият - а точно да изцапаме ръцете си. Или да " бръкнем дълбоко и да почувстваме почвата ", както написа marthastewart.com.

Ако усетим влага, може да се въздържим от поливане. Все отново не би трябвало да държим растенията мокри от самото начало. Но пък в случай че чувството за почвата е за сухота, то тогава е пристигнал моментът да напояваме още веднъж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР