За разлика от банковия превод, при който банката взима между

...
За разлика от банковия превод, при който банката взима между
Коментари Харесай

Министерството на финансите опитва да насърчи плащанията с карта в администрацията

За разлика от банковия превод, при който банката взима сред 1 и 5 лева, при заплащане с карта нормално не се удържа такса от притежателя на картата.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Продажбата на компании с данъчни отговорности ще е малко по-трудна

Национална агенция за приходите ще може да търси дължими налози и осигуровки и от някогашни акционери и съдружници
6 юни 2017
Внимание със скъпите банкомати в чужбина

Машините на самостоятелните финансови оператори в Европа стават от ден на ден и при нехайство може да се изтеглят пари със солена такса
2 юни 2017
Пред виртуалната каса

Електронната търговия води до взрив на опциите за онлайн разплащания
30 мар 2017

Много администрации имат конфигурирани ПОС терминали за заплащане с банкова карта, само че всеобщо насочват жителите към близкото банково гише. Подобна процедура е всеобща в избрани ведомства и несъмнено е по-удобна за служителите, само че пък коства в допълнение на потребителите - към таксата за административна услуга се начислява и заплащане за банката.
Сега Министерството на финансите предлага промени в Наредбата за административното обслужване, които задължават администрациите да предизвикват заплащанията на такси през ПОС терминал. За разлика от банковия превод при заплащане с карта нормално не се удържа комисиона от платеца.
Проектопромените в наредбата са оповестени на уеб страницата на финансовото ведомство за публично разискване. Те плануват и всяка администрация да разгласява на уеб страницата и в постройката си съответни инструкции по какъв начин и къде може да се заплати с карта.

Защо се прави

Целта на измененията е да бъде прекратена всеобщата процедура ведомствата и общините да насочват потребителите към банковите гишета, когато би трябвало да се заплати дадена такса за административна услуга. Според финансовото ведомство има неусвоен потенциал за предложение и потребление на картови заплащания.
В същото време броят на направените транзакции през ПОС терминал в администрацията се усилва с над четири пъти за последните четири години и доближава размер от 71.4 млн. лева през 2016 година За разлика от банковия превод, при който банката взима сред 1 и 5 лева, при заплащане с карта нормално не се удържа такса от притежателя на картата.

Какво се трансформира

Промените плануват всяка администрация да осведоми и предизвиква потребителите да заплащат декларираните услуги посредством карта, стига да има условия за това. В момента ведомствата и общините нямат такова обвързване, само че съгласно финансовото ведомство множеството от тях имат конфигурирани ПОС терминали.
Ще се изисква и осъществяването на периодически разбор за нуждата и успеваемостта от използването на картови заплащания. В момента има към 300 администрации, които дават разнообразни услуги на жители и компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР