За разлика от българското правителство, което безропотно позволи на Делян

...
За разлика от българското правителство, което безропотно позволи на Делян
Коментари Харесай

Република Сръбска не позволява на "Булгартабак" да затвори фабриката си в Баня Лука

За разлика от българското държавно управление, което покорно разреши на Делян Пеевски да затвори съвсем изцяло цигарените заводи, в Баня Лука не разрешават на " Булгартабак " да закрие бизнеса си

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Булгартабак " затваря и босненската си фабрика

Сто чиновници ще бъдат уволнени, повода е, че предприятието остава без поръчки
27 фев 2018
Сградата на Полиграфията: от Пеевски към оръжеен търговец за 25 млн. евро

В края на предходната година парцелът е платен от притежателя на " Аполо инженеринг ", иракчанина с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими
14 фев 2018
Как Делян Пеевски умъртви " Булгартабак " за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 година, през днешния ден е с продадени марки, софийският цех не работи, този в Плевен е съвсем без чиновници, а в Благоевград 60% са напуснали
12 яну 2018 Сръбските държавни управления са известни с това, че прецизно наблюдават задграничните вложители да извършват договорите си за опазване на производствата и работните места в техните заводи. Те скапват приватизационни покупко-продажби поради неизпълнени отговорности и глобяват вложителите, без значение кои са те.

Нещо сходно се случва сега, само че в Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина), с цигарения холдинг " Булгартабак ", чиято благосъстоятелност се свърза с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Местното държавно управление и синдикатите не разрешават на притежателя да затвори цигарената фабрика в Баня Лука и да редуцира останалите на работа 100 чиновници, оповестява capital.ba. Причината е, че в случай че това се случи, на процедура страната губи единственото тютюнево сдружение и цигареното произвеждане на територията си, а тютюнопроизводителите няма на кого да продават продукцията си.

Затова въпросът с цигарената фабрика ще бъде прегледан на съвещание на държавното управление в четвъртък и има възможност да бъде назначен държавен представител, който да дава отговор за запазването на производството и работните места.

Синдикатите не желаят съкращения

Във вторник съгласно първичната спогодба представители на " Булгартабак " са пристигнали в Баня Лука с оферти да съкратят служащите, като им изплатят компенсации, и по-късно да преустановят производството. В България това се случи с работещите цигарени заводи преди Коледа, като половината служащи в Благоевград и съвсем всички в Плевен се съгласиха да получат сред 4 и 10 работни заплати. Бързите съкращения бяха подкрепени от корекция в интерес на " Булгартабак ", която беше гласувана тихомълком от Народното събрание – съгласно нея от началото на тази година при сходни съкращения по виновност на работодателя към този момент се получават единствено четири минимални заплати обезщетение.

В Република Сръбска обаче " Булгартабак " напълно не са били улеснени. Синдикалните водачи и служащите са отказали да договарят за компенсации и са настояли фабриката да продължи да работи. Служителите са се събрали пред постройката на държавното управление, в която се е провела среща с " Булгартабак ", упорствали са да бъде непокътната фабриката и са желали пояснение за съкращенията. Малко по-късно те са били помолени да се върнат на работа, а държавното управление се е заело с продължаването на договарянията, до момента в който не откри излаз от обстановката.

Търси се нов покупател

" Булгартабак " нямаха отговор какво ще вършат с фабриката. Търсихме да бъдем препродадени. Представителите на държавното управление са поискали същото, с цел да не останем отвън бизнеса. Надяваме се на държавното управление и ще продължим да преговаряме ", споделя пред изданието Мирослав Маринкович, ръководител на синдикалната организация в предприятието.

Според участници в срещата на представителите на " Булгарбатак " е било казано, че щом нямат бизнес проект, би трябвало да продадат фабриката на различен вложител, който ще продължи производството. По неофициална информация това е черногорска компания, която е подготвена да стартира работа.

" Булгартабак " не е на равнището на казуса и няма визия. Той продаде своите марки и марките на фабриката в Баня Лука на ВАТ. Не искахме да обсъждаме заплащанията при преустановяване на трудовите контракти. Българите желаеха да се отърват от служащите допустимо най-скоро, да платят компенсациите и да слагат ключа в ключалката. Фабриката обаче би трябвало да работи с " Булгартабак " или без него. Правителството би трябвало да изиграе решаваща роля в проблема ", разяснява Александър Томич, ръководител на Съюза на земеделските и питателните производители.

От " Булгартабак " са декларирали, че до момента в който организират договаряния с държавното управление и синдикатите и нямат съответни оферти, няма да разясняват нищо.

Министерството на земеделието, водите и горите на Република Сръбска е оповестило, че чака цигареният холдинг дружно с служащите да предложат решение за продължение на производството, намиране на стратегически сътрудник или продажба на фабриката, само че с изискване да се запазят и производството, и работните места. От министерството са допълнили, че ще обмислят всички благоприятни условия за помощ, само че да не се стига до затваряне на цигарената мощ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР