За разлика от България във все повече западни държави електромерите

...
За разлика от България във все повече западни държави електромерите
Коментари Харесай

Домакинствата плащат двойно по-скъп ток от борсовия

За разлика от България във от ден на ден западни страни електромерите към този момент са смарт устройства, които наблюдават цените на тока в действително време и усъвършенстват разноските

© Юлия Лазарова Светът и България са в най-голямата рецесията от Втората международна война насам, само че семействата в страната не престават да заплащат за електрическа енергия като че ли сме в стопански взрив. Това няма да се промени нито през май, нито през юни, когато всички прогнози сочат, че борсовите цени на тока ще останат извънредно ниски поради свития бизнес и слабото ползване.

Причината за този абсурд е, че цените на електрическата енергия за бита в България се дефинират административно единствено един път годишно (на 1 юли) и не зависят от протичащото се на пазара и в стопанската система като цяло. Това, от една страна, дава известна сигурност за потребителите и им икономисва динамичността в бранша, само че, от друга, ги лишава от опцията да понижат разноските си във време на рецесии. Пример за последното е протичащото се с цената на природния газ, която след напън от Европейска комисия стартира да се дефинира всеки месец, и то на база котировките на европейските тържища. В резултат още от 1 април битовите консуматори заплащат с 50% по-малко, а значително понижение има и при парното и топлата вода.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен това комбинацията от контролиран и свободен пазар при тока основава проблеми за целия бранш, в това число производителите и търговците. Вместо да подхващат бързи стъпки за либерализацията на пазара и да извършат по този начин или другояче наложителна промяна в бранша, която Европейски Съюз изисква от нас от години, депутатите взеха решение да отсрочат тези дейности за следващата година.

Какво демонстрират числата

С решение на Комисията за енергийно и водно контролиране от 1 юли 2019 година цената, по която НЕК в качеството му на публичен снабдител продава електрическа сила на крайните доставчици, е в размер на 89.67 лева./мВтч. Това е цена без спомагателните съставни елементи като " Задължение към обществото ", без Данък добавена стойност, както и без разноските за транспорт и доставка. Точно по тази причина е съпоставима с борсовата, която обаче е доста по-ниска през последните три месеца.

Данните на Българската самостоятелна енергийна борса демонстрират, че за февруари междинната стойност на покупко-продажбите с електрическа енергия е била 81.9 лева./мВтч, през март - 55.85 лева./мВтч, а през април пада до 47.05 лева./мВтч. Средно за трите месеца цената е 61.6 лева./мвтч, или с 31% по-ниска от контролираната цена. За половин година обратно пък междинната борсова цена е 76.93 лева./мВтч, или с 14.2% под тази, която заплащат семействата.

Казано по различен метод, в случай че за 500 кВтч приблизително месечно ползване в този момент битовите консуматори заплащат 44.83 лева единствено за дейната сила, която електроразпределителните сдружения получават от НЕК, при покупки от борсата разходът би бил 23.57 лева по цени за април.

Кой печели и кой губи

Динамиката на електроенергийния пазар без подозрение може да има и противоположен знак за потребителите в моментите, когато цените се покачват. Но всички специалисти са на мнение, че в случай че контролираният пазар изчезне и всички се доставят единствено на свободно контрактувани цени, конкуренцията ще е задоволително огромна и цените, като се изключи че ще са по-ниски, няма да са и толкоз волатилни.

Сега огромният проблем е, че със затварянето на огромна част от стопанската система и ограничението на хората по домовете им има голямо разбъркване на потребностите сред свободния и контролирания пазар. На първия има спад, а на втория - растеж. И до момента в който на борсата пониженото ползване рефлектира в по-ниски цени, то в управлявания от страната бранш е напълно друго. Заради нарасналите битови потребности министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала изключителна заповед за повече произвеждане от неефективната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", чиято цена е 135.25 лева./мВтч. Само до 30 юни това ще коства в допълнение към 100 млн. лева над цената от 89.67 лева./мВтч, която НЕК заплаща, като тези средства ще бъдат платени от фонда " Сигурност на електроенергийната система " (той се попълня от цена " Задължение към обществото ", такса 5% от приходите на енергийните сдружения и продажбата на квоти CO2). Спестяването на този разход би могло да разреши и намаляване на цените на тока за бита, само че в този момент това е невероятно.

В същото време на борсата има остатък от евтина сила, който след 27 май, когато завърши плановият ремонт в АЕЦ " Козлодуй ", ще стане още по-голям.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР