За разлика от 2014-та, когато за потребителите е бил важен

...
За разлика от 2014-та, когато за потребителите е бил важен
Коментари Харесай

Българите харчат с карта средно 300 лв. на месец, показва проучване на Mastercard

За разлика от 2014-та, когато за потребителите е бил значим марката или надеждността на банката-издател, през днешния ден потребителите се водят от мултифункционалността на картата, показва Ваня Манова, общоприет управител на Mastercard за България и Македония

© Надежда Чипева Още по тематиката
Лимитът на безконтактните покупки с Mastercard се подвига на 50 лева от пролетта

За потребителите на Visa остава ограничаването до 25 лева
19 окт 2018
Бавното бъдеще на цифровия портфейл

Плащането без кеш и без карта към този момент е допустимо. Но на каква цена?
10 авг 2018
Защо ми е портфейл, когато има phyre

Българска компания прави поръчка за наличие на пазара на цифрови разплащания
15 юни 2018
Плащанията с карти за пръв път надвишиха 10 милиарда лева

Потребителите към този момент ги употребяват по-често за заплащане, в сравнение с за изтегляне на пари в брой
3 апр 2018 Плащанията в брой стават все по-непопулярни в България, с помощта на огромното навлизане на картови артикули измежду популацията и все по-широката приложимост на безконтактната технология. Почти една четвърт от потребителите употребяват картата си всеки ден, а направените по този метод покупки са за 300 лева приблизително на месец.

Това са част от наблюденията в годишното изследване MasterIndex на Mastercard, с което световната софтуерна компания изследва потребителските настройки в страната. В петото му издание са взели присъединяване хиляда души от цялата страна на възраст сред 18 и 64 години.

По-често и за по-големи суми

При циркулиращи над 8 млн. карти (не единствено банкови), потребителите в България имат по повече от една в джоба си, като доста дребен % от потребителите (под 5%) държат пластиката без да я употребяват постоянно и по предопределение. Изследването на Mastercard демонстрира, че 35% от картодържателите пазарят безкешово един-два пъти седмично, което е показателно за забележителния ритъм на нахлуване на този вид разплащания в практиката.

Фактор за това е спокойствието на потребителите в сигурността на технологиите и удобството, което получават, само че не по-маловажна е и построената инфраструктура с ПОС терминали в комерсиалните обекти и публичните заведения. Към края на предходната година са конфигурирани близо 88 хиляди четци, като 93% от тях одобряват безконтакни заплащания. Тенденцията е до края на годината 100% от устройствата да четат безконтактни карти, като по едно и също време с това се конфигурират и безконтактни банкомати, сподели Ваня Манова, общоприет управител на Mastercard за България и Македония.

Представяйки данните от петото такова проучване за България Манова открои като доста симптоматично за локалния пазар, че избирайки картов артикул българинът търси не толкоз марката или надеждността на банката-издател (както е било да вземем за пример към събития през 2014-а година), а мултифункционалността на продукта - по какъв начин и къде може да се употребява и какви преимущества дава. " България е измежду водачите в Централна и Източна Европа във връзка с въвеждането на нови технологии, като три четвърти от картодържателите демонстрират интерес към разплащанията посредством мобилните им устройства ", разяснява Манова. Според нея това демонстрира, че почвата е готова за навлизането на идващото потомство технологии за разплащания- цифровите, чрез биометрични и мобилни устройства.

Mastercard подкрепя такива разработки на български стартъпи, като в обсега й досега са четири компании, предлагащи цифрови портфейли, както и система за заплащане в таксиметрови коли, която след дебюта в България е внедрена и в Португалия.

Скоро и в кварталните магазини

Сред любопитните въпроси към потребителите в последния MasterIndex е този, къде в България не доближават картови разплащания. Масово хората са посочвали кварталните магазини и превоза, като места, на които биха желали да могат да употребяват картата си. Това е мотив за ориентиране на напъните по внедряване на технологиите на равнище микробизнес и публични институции, само че в това време, изследвайки аргументите за тези по този начин наречени game stoppers, специалистите на Mastrecard не са уверени, че повода е в таксите, които се заплащат от търговците. По-скоро повода е в невъзможността да се крият обороти през картови разплащания, изяснява Ваня Манова, която цитира данни на Националната организация за приходите (НАП), съгласно които пропуснатите доходи от скритите обороти в търговията са по-високи от сумата на проведените Данък добавена стойност измами. " Увеличаването на картовите заплащания не е самоцел за нас. Освен, че носят изгоди и удобства на потребителите, посредством тях се реализира изсветляване на стопанската система. Това носи повече данъчни доходи, които се насочват към обществена инфраструктура и по този начин усъвършенстват живота на хората ", заключи генералният управител на Mastercard за България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР