За работодателите възможността служителите да работят ефективно от домовете си

...
За работодателите възможността служителите да работят ефективно от домовете си
Коментари Харесай

Бизнесът изглежда харесва дистанционната работа

За работодателите опцията чиновниците да работят дейно от домовете си може да значи обилни спестявания

Големи софтуерни компании взеха решение да удължат работата от у дома до края на годината
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато от ден на ден страни по света се завръщат към естествен стопански живот, огромните софтуерни компании „ дадоха звук ” за опазване на практиката да се работи от у дома. Някои от водещите имена в сектора към този момент заявиха пред своите екипи, че всички чиновници могат да продължат да работят от вкъщи си до есента или даже до края на годината.

С отпущането на хватката на „ ограниченията ” срещу ковид доста чиновници се тормозят дали ще е безвредно да се завърнат в офисите. Колкото и да се старае човек да се пази, не може да избегне някои неща като да вземем за пример обстоятелството, че всички пипат дръжките на вратите и копчетата на асансьорите, а без климатизация не може да се стои целодневно в закритите пространства.

Някои експерти предвидиха в последните седмици, че скоро отдалечената работа ще стане „ новата норма ”. Ето, че това стартира да се случва. Големите високотехнологични компании „ дават звук ”, като афишират пред своите чиновници, че могат да продължат работа от домовете си до есента или напряко до края на годината.

Офисите остават затворени

Фейсбук удостовери пред CNN в петък, че всеки чиновник, който може да прави работата си от у дома, може да продължи да го прави до края на годината. Социалната мрежа няма да отвори множеството си офиси по-рано от 6 юли. Това решение се явява доста удължение по отношение на предходния период, който предвиждаше отваряне на офисите през май.

Повечето чиновници на Гугъл евентуално ще продължат да работят отдалечено през останалата част от тази година, съобщи изпълнителният шеф Сундар Пичай на среща на цялата компания в четвъртък, представен от The Information. Говорител на Гугъл удостовери новината, а преди този момент компанията заяви, че чиновниците ще работят от у дома най-малко до 1 юни.

Онлайн компанията за недвижими парцели Zillow също сподели, че чиновниците й могат да работят от вкъщи си до края на годината. „ Личното ми мнение по отношение на работата от вкъщи се обърна на 180 градуса през последните 2 месеца. Очаквам това да има трайно въздействие върху бъдещето на работата… и дома ”, разяснява изпълнителният шеф на Zillow и съосновател Рич Бартън.

Amazon също съобщи, че чиновниците, които могат да работят „ дейно ” от вкъщи си, могат да го вършат най-малко до 2 октомври. „ Ние работим интензивно и влагаме обилни средства, с цел да предпазваме тези, които решат да дойдат в офиса, да им осигурим сигурност посредством физическо разстояние, старателно разчистване, инспекция на температурата и съществуването на покрития за лицата и стерилизация за ръцете ”, съобщи представител на Amazon пред CNN Business.

Microsoft също е решила да разреши на чиновниците си да работят отдалечено до октомври.

Ползи от отдалечената работа

Очаква се и други високотехнологични компании – от целия свят, от всички размери и профили – да предложат на своите служащи да продължат да работят отдалечено още известно време, най-малкото до момента в който отмине възприятието на неустановеност от завръщането в офисите.

Дългосрочната алтернатива за отдалечена работа се откроява в промишлеността, известна с това, че харчи доста за корпоративните си офиси – за безвъзмездна храна, свежи плодове из офисите, фирмени зали за релакс и развлечение, билярдни маси и дори вътрешни кино-центрове. Новият метод на работа може да се хареса на сектора.

За работодателите опцията чиновниците да работят дейно от домовете си може да значи обилни спестявания: по-малко наеми за офис-пространства, надлежно по-малко разноски за поддръжката на тези пространства (ток, отопление и др.), по-малко разноски за превоз на чиновниците. Тези пари могат да се пренасочат към самите работещи под формата на парични бонуси. А това в допълнение ще стимулира чиновниците да работят още по-отговорно от домовете си.

Тласък за умните здания

Забелязва се обаче, че завръщането в офисите може би ще даде подтик на една сродна промишленост: умните здания. За да се избегне честото пипане на дръжките на вратите, да вземем за пример, могат да се внедрят решения за лицево различаване на чиновниците и автоматизирано отваряне на вратите. Доскоро тази опция беше добре известна като алтернатива, само че в този момент доста компании към този момент търсят нейното внедряване.
още по тематиката
По подобен метод голям скок има в интереса към термовизионните решения за наблюдаване на телесната температура на работещите в офиса. Доскоро тези технологии се предлагаха на пазара единствено като характерно решение за съответни промишлености.

Интерес към сходна техника имаха, да речем, предприятия, чиято активност допуска тежки работни условия – пространства с висока температура, което слага в риск от прегряване самите служащи. Сега обаче всички компании, които имат огромни офиси, се интересуват от термовизионните решения.

Друга функционалност на умните здания – наблюдението и софтуерният разбор на концентрацията на хора в пространствата – до неотдавна се разглеждаше единствено като база за контролиране на осветеността на пространствата и вероятно премерване на равнищата на въглероден диоксид във въздуха за контролиране на силата на вентилацията. Сега обаче стопаните на умни здания приказват за мониторинга на броя чиновници в пространствата от позиция на поддържането на физическа отдалеченост.

Самият програмен продукт елементарно може да бъде приспособен по този начин, че да следи и това дали чиновниците съблюдават наложителните 2 метра разстояние един от различен. Несъмнено „ новата норма ” на работното място ще форсира развиването на „ умните ” здания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР