За работещите българи т.нар. Ден на данъчната свобода ще настъпи

...
За работещите българи т.нар. Ден на данъчната свобода ще настъпи
Коментари Харесай

За работещите българи данъчната свобода настъпва в края на юни

За работещите българи така наречен Ден на данъчната независимост ще настъпи в края на юни, пресметна Института за пазарна стопанска система. Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано - ние я назоваваме Ден на данъчна независимост, а по-света е известна като Tax Freedom Day ", А когато сметката се разпредели върху всички български жители (включително деца, пенсионери и т.н.), денят е 13 май. 

Най-голямата тежест на бюджета понасят работещите. За тях данъчната тежест е близо 50% и по тази причина Денят на данъчна независимост идва чак в края на юни. Всеки самичък може да пресметна своите налози и своя Ден на персонална данъчна независимост на профилираната страница " Моите налози " - http://www.kolkodavam.bg.
През 2018 година българите ще създават приблизително по към 289 млн. лева за един календарен ден.
През последните години се следи устойчива наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да са от ден на ден, означават специалистите. Това значи, че действително данъчната тежест в страната нараства. През 2018 година се покачиха осигурителната вноска за пенсия и минималните осигурителни прагове, както и акцизът върху цигарите.
Тези ограничения са на стойност към 450 млн. лева, т.е. това е цената на по-високите налози през 2018 година, която ще покрият данъкоплатците. От въвеждането на плоския налог от 2008 година няма образци за понижение на данъчната тежест у нас, отбелязва институтът.
Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги " анулират " за малко над 8 дни работа към страната. Тези дни отразяват заложените в бюджета близо 2.4 милиарда лева помощи от Европейски Съюз.
Местните данъкоплатци ще работят до 4 май за страната, а в дните до 13 май ще бъдат анулирани от европейските данъкоплатци. Въпреки това специалистите от института показват датата 13 май, защото тя с най-голяма акуратност регистрира преразпределението през приходната част на бюджета.
Освен изчислените 132 дни, с които се изплаща данъчната независимост, следва да се имат поради и плануваните 4 дни за отработване, които отразяват заложения недостиг от 1.1 милиарда лева по консолидираната фискална стратегия.
Традиционно през последните години в бюджета се залага недостиг, което значи, че страната възнамерява да харчи повече, в сравнение с събира като доходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този недостиг не се осъществя и бюджетите излизаха на остатък. През 2018 година, в случай че се повтори този сюжет, може и да няма дни за отработване.
Най-много дни през 2018 година данъкоплатците ще отделят, с цел да попълнят приходите от Данък добавена стойност - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще е необходим малко над месец - 23 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози ще се попълнят за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози - за малко над 8 дни. Други съвсем 8 дни се работи единствено с цел да се платят държавните и общински такси.
Данъчната независимост идва по-късно по отношение на миналата година, като комплициране може да се получи заради съществено разминаване в планирането и осъществяването на бюджета за 2017 година По-висок номинален размер на брутния вътрешен артикул и доста по-ниско асимилиране на европейските средства изместиха данъчната независимост по-рано по отношение на оповестеното за 2017 година / segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР