За проучване на местата, където ше се инсталират 22-те сензорни

...
За проучване на местата, където ше се инсталират 22-те сензорни
Коментари Харесай

Високите разходи за 22 сензорни станции за въздуха в София бяха приети в екокомисията

За изследване на местата, където ше се конфигурират 22-те сензорни станции за премерване на качеството на въздуха Столичната община ще заплати 45 хиляди лв., стана ясно на съвещание на комисията по околна среда през днешния ден. Точката в дневния ред беше за предплатено финансиране от Столична община на план " Ефективно потребление на новите технологии за чист атмосферен въздух. "

Излиза, че всяко място в София, където ще има сензорна станция, преди този момент е било проучено за 2040 лв., сподели самостоятелният общински консултант Борис Бонев. Самата станция с монтажа коства 6700 лв., а този разбор е на стойност 1/3 от цената й.

" Всички стойности, които сме оповестили са според бюджета на плана ", изясни Теодора Полимерова, началник на дирекция " Климат, сила и въздух " на Столична община. Анализът на местата за монтиране на станциите бил предоставен на Георграфския факултет на Софийския университет.

Събрана е информация във връзка с замърсяването на въздуха в София като са взети поради географското разположение и релефа на общината, застрояването и демографските характерности на обособените региони, изясни Полимерова.

Тези 22 станции трябваше да проработят от 1 септември, само че преди изборите общината направи анекс в контракта и срокът беше продължен до 27 декември, разгласи Альоша Даков, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Само за правенето на онлайн платформата за открити данни от тези 22 станции са планувани 401 500 лв.. " Това съществено ли? ", учуди се Тома Белев от " Демократична България ".

" Управляващият орган по тази европрограма е направил своите разбори, в това число и стопански, и се е произнесъл по размера на тези средства. Проектът се финансира безплатно, обвързван е и с други балкански страни ", изясни Полимерова.

По целия план " Нови технологии за възстановяване качеството на атмосферния въздух ", който е финансиран по стратегия " Балкани-Средиземно море " на Европейски Съюз, Столична община ще употребява 942 000 лв.. С тези пари са проучени места в София къде да се конфигурират датчици, доставката и монтажа им, " изследване на положителни практики, монтиране на 25 филтъра на комини в ромския квартал " Факултето " и е построена упоменатата онлайн платформа за открити данни, изясни Даков.

Бонев се захвана с практиката " падащ кворум " в комисията

Представителите на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в комисията, управлявана от Лорита Радева, гласоподаваха " за " приемането на отчета. При приемането на последващи точки от дневния ред Борис Бонев откри, че съветниците от ГЕРБ и от Българска социалистическа партия са с по един по-малко от регистрираните при гласуването. Те към този момент си бяха тръгнали и сътрудниците им гласоподаваха вместо тях. " Този падащ кворум не е позволен от правилника на СОС ", възнегодува той.

" Такава е практиката в комисията ", изясни му Радева.

" Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения на
комисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на джука спогодба да " гласоподават "
съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласоподават. Тази процедура погазва
наредбите в Правилника за обезпечаване на кворум на комисиите и би трябвало неотложно да
бъде прекъсната ", прикани Бонев,
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР