За промяна в Наказателния кодекс след намаляване на присъдите за

...
За промяна в Наказателния кодекс след намаляване на присъдите за
Коментари Харесай

"София Прайд" иска промяна в Наказателния кодекс за убийство по хомофобски подбуди

За смяна в Наказателния кодекс след понижаване на присъдите за ликвидиране по хомофобски подбуди, приканва екипът на " София Прайд ". В известие до медиите организациите описват за дефинитивно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2 юли, с което са снижени наказванията на двамата подсъдими за убийството на студента Михаил Стоянов през 2008 година в столичната Борисова градина.

Магистратите взеха поради голям брой смекчаващи виновността на Александър Георгиева и Радослав Кирчев условия като младата им възраст, чисто правосъдно минало и несъразмерна дълготрайност на делото. Наказанието на Георгиев бе понижено от 15 на 10 години затвор, а на Радослав Кирчев, който по време на закононарушението е бил малолетен - от 6 години на 4 години и половина. От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домакински арест. Това значи, че Кирчев ще прекара в пандиза 2 години и половина, акцентират от екипа на " София Прайд ".

За намаляването на присъдите съдът се аргументира с това, че убийството не е осъществено по хулигански подбуди, което е тип квалифицирано закононарушение, изискващо по-високи санкции. Върховен касационен съд приема за вярна квалификацията - ликвидиране, осъществено по " изключително непосилен " за жертвата метод.

Екипът на " София Прайд " упорства за смяна в Наказателния кодекс, с която да се вкарат квалифицирани сформира за закононарушения, осъществени по хомофобски или трансфобски подбуди - на основата на полова ориентировка и полова еднаквост или изложение на пола, както това е сторено за закононарушенията по расистки и ксенофобски подбуди.

26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до гибел от младежи, които " прочиствали парка от гейове ", през есента на 2008 година, а пет години делото не можеше да стигне до съд поради проточило се следствие. Мотивът на нападателите бил, че Михаил им замязял на гей. Той е бил атакуван в тил с ритници и юмруци. Умира от задушаване, откакто му е била счупена подезичната кост. По делото по този начин и не се разбра по какъв начин подсъдимите са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални. Към момента на убийството Михаил Стоянов е на 25 години и е студент по медицина в София.

" Убийството е първият документиран и получил необятна гласност случай на ликвидиране по хомофобски подбуди у нас, което го прави с изключително значимо значение както за правосъдната процедура, по този начин и за лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс (ЛГБТИ) хората в България. Знаковото дело е образец и за постепенно правораздаване - цели две години убийците на Михаил не бяха известни, а три години по-късно бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съда единствено част от виновните ", се споделя още в известието.

В него се добавя, че в този момент настоящото законодателство нито признава на жертвите на хомофобски и трансфобски закононарушения, нито насочва на причинителите обръщение, че половата ориентировка или половата еднаквост не са опрощение за посягане. " Липсата на нужната заради това характерна възбрана и съразмерно по-висока глоба на този тип закононарушения слага България на последно място в Европейския съюз по този аршин, дружно с Полша, Чехия, Италия и Латвия ", показват от екипа на " София прайд ".

Повече за статистиката на осъществените закононарушения в столичния парк четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР