За промени в Националния план за възстановяване и устойчивост призоваха

...
За промени в Националния план за възстановяване и устойчивост призоваха
Коментари Харесай

Екоактивисти протестираха пред парламента – искат промени в Плана за възстановяване

За промени в Националния проект за възобновяване и резистентност приканиха екоактивисти, които се събраха пред постройката на Народното събрание. Те насочиха апел за възобновяване на стопанската система от Коронавирус рецесията с по-малко вреди за климата и околната среда, и с повече изгоди за хората.

Представителите на сдруженията „ За Земята “ и „ Грийнпийс България “ упорстват за промени в Националния проект за възобновяване и резистентност.



Да бъдат определени амбициозни ограничения, които да не връщат обществото към предходното положение на замърсяване, сеч, изгубване на застрашени типове и свръхпроизводство, прикани Балин Балинов от „ Грийнпийс България “.

„ Планът за възобновяване и резистентност – той е по този начин написан и приспособен, че да продължава да подкрепя промишлености, които досега са замърсявали околната среда и са вредили на здравето на хората.

Говорят за три рецесии – за обществена, икономическа и здравна, и по какъв начин е най-важно да се оправят с тях. За страдание обаче съвсем никой, на пръстите на едната ръка се броят народните представители, които приказват за климатичната рецесия и рецесията с изгубване на биоразнообразието “, сподели Балинов.

„ Европейските институции споделят, че Европа след Covid-19 би трябвало да бъде по-екологична, по-цифровизирана, по-устойчива и по-добре пригодена към днешните и бъдещите провокации. Ние обаче имаме сериозното безпокойство, че българският План за възобновяване и резистентност не покрива тези критерии “.

Част от рецензиите на природозащитниците са ориентирани към бъдещите енергийни планове.

„ Ще се предложат планове, които да усилят потреблението на изкопаем газ в промишлеността. Подозираме, че той ще се наложи като опция и в семействата. Оптималният вид е непосредствено да преминем към възобновими източници на сила и към опцията хората сами да създават силата, от която имат потребност “.

Препоръките на екоактивистите са събрани в отчета „ Завръщане в бъдещето “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР