За промени в медицинските стандарти за болници в труднодостъпни и

...
За промени в медицинските стандарти за болници в труднодостъпни и
Коментари Харесай

Болницата в Белоградчик настоява за промяна на стандартите за отдалечени болници

За промени в медицинските стандарти за лечебни заведения в труднодостъпни и отдалечени от регионалните центрове региони упорстват в Белоградчик. Искат общински лечебни заведения като тази в града да могат да работят с по-малко лекари, с цел да се понижат и разноските. Преди месец целият личен състав беше подготвен да напусне, тъй като болничното заведение дължи пари за заплати за година и половина. Все още чакат общината да получи заем, с който да покрие и част от заплатите.

Белоградчик

Служителите в болничното заведение са получили задатък за януари и споделят, че най-малко до края на месеца ще работят.
Лилия Трифонова, шеф: „ Персоналът изчаква, няма да напуща за момента. Изчакваме тези пари от общината, които са 150 хиляди лв.. "
Според личния състав не е заслужено условията по клинични пътеки да са идентични за общинските лечебни заведения и за тези в огромните градове в страната.
Новка Венкова, основна здравна сестра: За една клинична пътека в нашия район би трябвало да има примерно пулмолог наложително, с цел да може да се лекува пневмония и би трябвало да има още двама лекари със компетентност вътрешни заболявания. "
Ако не се трансформират стандартите, лечебни заведения като тази в Белоградчик, съгласно кмета са обречени.
Борис Николов, кмет на община Белоградчик: „ Обричаме безусловно на геноцид това население, в случай че не бъдат избавени такива лечебни заведения. Не единствено за белоградчишката става дума. Става дума за всички лечебни заведения, които са в такива райони- отдалечени, планински, полупланински региони, труднодостъпни. "
Налага се лечебни заведения да поддържат по-голям щат, в сравнение с им е необходим.
Борис Николов, кмет на община Белоградчик: „ Поради условието на стандартите за покриването на пътеките, в нашите лечебни заведения попадат десетки подправени документи и дипломи, с цел да се покрива пътеката. На процедура тези лекари не са на работа. Те си дават дипломата и идват края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са и лечебните заведения. "
Ако болничното заведение в Белоградчик бъде затворена, хората от няколко общини ще би трябвало да пътуват повече от 50 километра до Видин или Монтана.
„ Жалкото е, че от тук са излезли такива лекари, като професор Чирков, Златарски... такива светила, а внезапно да затвори болничното заведение ", споделя гражданин на града.
От болничното заведение оферират обединение на отделения и по-малък брой леглата, с цел да понижат разноските.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР