За прогнозата за времето се използват данни от европейски суперкомпютри,

...
За прогнозата за времето се използват данни от европейски суперкомпютри,
Коментари Харесай

Красимир Стоев: Прогнозата за времето не може да стане без човешки фактор

За прогнозата за времето се употребяват данни от европейски суперкомпютри, сподели за предаването „ Хоризонт до обед “ синоптикът Красимир Стоев от Института по метеорология на Българска академия на науките.

Необходимо изискване са компютрите, само че не са задоволително. За последните 15-20 години с навлизането на числените модели за прогноза на времето, прогнозите станаха доста положителни, тъй като и тези модели се зареждат с данни даже от спътници, т.е. с развиването на сателитната метеорология се усъвършенстваха прогнозите. Има десетки числени модели за прогноза. Всеки модел работи с разнообразни схеми и според от това по какъв начин е настроена избрана скица, да вземем за пример за дъжд, за вятър, се дават разнообразни подготвени прогнози. Тук идва ролята на синоптика, който би трябвало, въз основата на опита, да издаде най-адекватната прогноза за съответния регион. Без човешки фактор не може.

Вероятността да се сбърка е по-малка, сподели Стоев. Той акцентира, че при стратегиите за времето, които се употребяват на мобилните телефони, няма интервенция на човешки фактор. Затова хората би трябвало да внимават от кое място вземат информацията, споделя синоптикът. Той предвижда, че за идващите 5 -10 години да нарасне точността на моделите, които се употребяват за предсказание на времето.

Два суперкомпютъра има в България. Такъв компютър е пет хиляди пъти по-бърз от междинна домашна машина и заради тази причина РВД го употребява при ръководство на полетите за прогнозиране на времето, споделя Стоян Писов
Математика, физика и извънредно доста познания по програмиране са заложени в тези технологии, които пресмятат по–точно прогнозата. Компютърът познава, въпреки и планирано, споделя Стоят Писов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР