За проблеми при изпълнението на електронни рецепти, сигнализира Българския лекарски

...
За проблеми при изпълнението на електронни рецепти, сигнализира Българския лекарски
Коментари Харесай

Електронните рецепти: Защо половината издадени предписания остават необслужени?

За проблеми при осъществяването на електронни предписания, алармира Българския лекарски съюз, два дни откакто към този момент са в действие. Електронно в този момент се предписват антибиотици и медикаменти за диабет. Репортаж на Анелия Джамбазка.

 

Светла Герасимова е пристигнала за втора рецепта при персоналния си доктор, откакто първата ѝ остава неизпълнена.

 
Изписаха ми антибиотик, отивам в аптеката в 07:30 сутринта и ми споделя аптекарката вие нямате в електронната записка, и в този момент ще очаквам три часа, с цел да взема електронна рецепта и да си взема антибиотик. То просто е толкоз неорганизирана работа, че тия от горната страна които са по върховете, мислят че като измислят нещо, и то долу става доста елементарно. Не е по този начин, тъй че ще висим още да тормозим джипитата, те станаха напряко админи, а не доктори които да преглеждат хората и така нататък
Светла Герасимова

Електронните предписания за определяне на антибиотици и медикаменти за диабет са в действие едвам от два дни, само че към този момент опълчиха Българския лекарски съюз и фармацевтите.

БЛС : Не би трябвало да подценяваме и опцията за основаване на корупционни практики , която би била насърчена от въвеждането на алтернатива за генерично заменяне без единодушието на назначилия лечението доктор . Има т. нар . интегрални схеми ( хоризонтални и отвесни ), които са изключително комфортни за притежатели , които имат цялата верига производство-разпространение - продажба . Има и такива , които я имат отчасти , от второто равнище до аптеката , в това число .

Така въведени рецептите не разрешават генерична подмяна на предписаното лекарство, в случай че не е с експлицитното единодушие на лекуващия доктор.

 
Както видяхте последните два дни, доста ясно се видя че в действителност дигитализацията е изсветляване на процеса. Няма аптека, която да има интерес от това да не може да обслужи пациента си. Аптеките желаят да имат достъп до лекарствени артикули, да ги отпускат по лекарско наставление на своите пациенти. И ние не разбираме по какъв начин по този начин аптеките имат търговски интерес да не обслужват пациентите си.
Димитър Маринов – ръководител на Български фармацевтичен съюз

Д-р Станислава Крайселска предписва медикаменти електронно през последните месеци и оттогава не е имала пациент с неизпълнена рецепта.

 
Аз персонално проблеми с електронните предписания нямам. Евентуално през вчерашния ден в случай че е имало проблем, това е било с възобновяване на софтуера, защото новата алтернатива беше за брой дни, защото в понеделник това го нямаше. С генеричната подмяна е малко комплицирано. Аз персонално пиша опцията с генерична подмяна, тъй като на мен ми е все тази на коя компания ще си вземе антибиотика „ х “. Въпросът е да доближат до лекуване. Да се съблюдава курсът и точната доза.
доктор Станислава Крайселска – общопрактикуващ доктор

За първите два дни издадените електронни предписания в страната са над 26 хиляди, а повече от половината от тях са останали неизпълнени. Затова Лекарския съюз упорства те да не бъдат наложителни.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР