За приобщаваща политика на институциите към обществото, която да доведе

...
За приобщаваща политика на институциите към обществото, която да доведе
Коментари Харесай

Румен Радев: Бюджетният излишък да се изхарчи след дебат и санкция на НС

За приобщаваща политика на институциите към обществото, която да докара до повече бистрота в ръководството прикани президентът Румен Радев в заключителното си изявление на кръглата маса на тематика „ Неравенства и беднотия в България “, която се организира през днешния ден под негов патронаж.
Държавният глава акцентира, че в страните, в които има инклузивни политически и стопански институции, има напредък и разцвет, учреден на конкурентоспособност, а мощна централизирана страна организира ефикасни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на жителите и подсигурява техните свободи и сигурност. „ Нека не бъркаме - централизирана страна не значи властническа страна “, уточни Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на " Дондуков " 2.
По думите на президента противоположен резултат създава така наречен извънреден модел на ръководство, неглижиращ гражданското общество и създаващ страна, която не може да отбрани правата, собствеността и бизнеса на жителите и да подсигурява тяхната сигурност. „ Не може да наложи и ефикасна и обективна данъчна и обществена политика, да подсигурява достъп до обучение и опазване на здравето. При тези институции обществените средства се разхождат с липса на задоволително бистрота, а ръководещите са безотчетни и безотговорни, жителите са едва показани в ръководството и ръководещият хайлайф е едва следен, а главната му цел е персоналното облагодетелстване “, уточни още Румен Радев.
Като образец за опозиция против обезпечаването на повече бистрота в ръководството президентът уточни дългогодишното закъснение на въвеждането на електронно ръководство. По думите му при извънредните институции липсва бистрота в харченето на обществения запас, както и отчетност и отговорност. Измислят се всевъзможни планове със противоречива социална значителност и схеми за източване на обществените запаси, вместо те да се насочват за предпочитано развиване на човешкия капитал и стимулиране на нововъведенията и софтуерния напредък. Част от хората забогатяват от обществения запас като подставени лица във компании, близки до властта, вместо от ефикасна организация на труда, нововъведения и развиване на конкурентоспособност.
Румен Радев благодари на участниците в кръглата маса за професионалните отчети, които показват справедлива, само че и тревожна картина на неравенствата и бедността в България. „ Всички се обединихте към тезата, че би трябвало смяна. Тази смяна може да стане единствено с спор за истината, конфликт на хрумвания, привличане на обществото и всички институции в него, тъй като единствено по този начин можем да стигнем до рационални решения “, сподели още президентът и дефинира кръглата маса, отдадена на бедността и неравенствата, като добра стъпка в тази посока.
„ Следваща добра стъпка би била българският парламент да изиска тази година умишлено заложеният и грижливо отглеждан бюджетен остатък, да се изхарчи в края на годината след публичен спор и глоба на Народното събрание. Това ще бъде един доста мощен сигнал от страна и на българското държавно управление, и на българския парламент към българските жители, и вяра за демократичните процеси в страната “, съобщи още в изявлението си форума, отдаден на бедността и неравенствата в България, президентът Румен Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР