За приетия бюджет на Здравната каса и за идеята да

...
За приетия бюджет на Здравната каса и за идеята да
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Новият бюджет ще осигури спокойствие на работещите в системата

За признатия бюджет на Здравната каса и за концепцията да бъде въведена потребителска такса за децата в студиото на " Още от деня " приказва ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Бюджетът самичък по себе си наподобява като последните бюджети от последните години. Очаквано завишение на средствата, които ще бъдат изхарчени от НЗОК по отношение на предстоящото покачване на минималната работна заплата, а с нея и осигурителните вноски.
Критиците настояват, че бюджетът не дава опция за промени, а министър Ананиев споделя, че в него са заложени ограничения, които ще подсигуряват провеждането на промени от 2021 година.
Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Аз разбирам тези ограничения като опция с тези пари да се обезпечи успокоение на работещите в системата на опазването на здравето, тъй че да не се следят тазгодишните проблеми - имаше митинги заради ниско възнаграждение на експерти по здравни грижи, имаше и митинги и на лекари от обособени специалности. Точно по тази причина считаме, че сами по себе си парите са една цифра, само че е доста значимо да бъдат разпределени, ориентирани по метод, по който да бъде усетено от всички работещи.
Той съобщи, че тази година ще предложат нещо, което не е правено в околните години, а точно понижаване на предвижданите хоспитализации в лечебните заведения за сметка на покачване на цените на клиничните пътеки.
Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Това има два резултата. От една страна, усъвършенствани грижи за пациента, тъй като лечебните заведения няма да са принудени да въртят доста пациенти единствено с цел да си изкарат прехраната. А въпреки това, ще получат повече средства, с цел да се подобрят възнагражденията на експерти по здравни грижи.
Това не значи, че се цели пациентите да се лекуват по-малко време в лечебните заведения.
Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Предлагаме, когато пациентът влезе в лечебното заведение, да бъде лекуван толкоз, колкото е належащо, а не както до момента оптимално бързо да бъде изписван, с цел да може да постъпи нов пациент, тъй като цените на клиничните пътеки са ниски и болничното заведение не може да съществува в противоположен случай.
Справедлива ли е концепцията да бъде въведена потребителска такса за децата, ръководителят на БЛС разяснява като неточно тълкувание, тъй като съгласно него критерият за цивилизационност на една страна е грижата за децата, за майките и за пенсионерите.

Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Това не трябва да става за сметка на лекарите. В случая, на педиатрите. Така както страната поема 1, 90 лева за потребителска такса на пенсионерите, да го прави и за децата.
Вижте целия диалог с доктор Маджаров във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР