За придобиване на картини от тези живописци се надпреварват колекционери

...
За придобиване на картини от тези живописци се надпреварват колекционери
Коментари Харесай

Топ 10 на най-скъпите руски художници

За придобиване на картини от тези живописци се надпреварват колекционери от целия свят.

Ценителите на изкуството дават милиони долари и купуват картините от аукционите на неведнъж по-висока цена от оповестената.
10. Николай Фешин


Лична сбирка

Родом от Казан и възпитаник на Иля Репин, Николай Фешин през 1923 година се реалокира в Съединени американски щати, където е приет за американски художник. Все отново, в Съюз на съветските социалистически републики и Русия неговите работи се ценят уместно, а огромна част от събраните му творби са изложени в Музея на изобразителното изкуство на Татарстан. Последната воля на художника е прахът му да бъде заровен в родния му град Казана. Това става през 1975 година. Фешин умира в Калифорния. През 2010 година „ Малкият каубой “ на Фешин става най-скъпата картина на съветското изкуство, продадена от аукциона Macdougall’s, собственик на картината става незнаен съветски колекционер, който я купува за 10,8 млн. $.
9. Наталия Гончарова


Лична сбирка

Това е една от най-известните съветски художнички, позната като „ амазонката на авангарда “. Гончарова се увлича по доста стилове – кубизъм, лъчизъм и примитивизъм; взе участие в голям брой художествени обединявания и изложения. В своето творчество тя се обръща и към иконографията и съветските национални претекстове. Заедно с мъжа си – художника Михаил Ларионов, живеят дълги години във Франция и работят над сценографията и костюмите за съветския балет на Дягилев. През 2007 година картината на Гончарова „ Бране на ябълки “ е продадена на търг, проведен от лондонската аукционна къща Christie’s, за 4,9 млн. паунда (почти 10 милиона долара), което е и връх за картина на жена художник. На идната година върхът още веднъж е строшен от Гончарова с друга нейна картина – „ Цветя “, продадена за 5,5 млн. паунда (10,9 млн. долара). През 2010 година за 6,4 млн. паунда в Лондон е продадена още една нейна абстракция – „ Испанката “.
8. Николай Рьорих


Christie’s

Николай Рьорих е един от най-самобитните и загадъчни съветски художници. Преди всичко той е прочут с хималайските си пейзажи и преосмислените религиозни древен сюжети. Картините на плодовития Рьорих често се оферират на търгове за феновете на съветското изкуство, които са подготвени да дадат за тях милиони долари. „ Великата и Свята Тангла “ от цикъла „ Шамбала “ е продадена на търг на Christie’s за 1,42 млн. $, „ Лао Дзъ “ – за 1,9 млн. $, а „ Димовете на света’ – за 2.5 млн. $. Рекорд за акционната къща Bonhams (и за самия Рьорих) става картината „ Мадона Лаборис “ (Делата на Богородица), която е продадена през 2013 година за 12 млн. $.
7. Валентин Серов


Christie’s

Картини на реалисти и передвижници (отделен клон на съветския реализъм) от края на XIX и началото на XX в. рядко се появяват на аукционите, за разлика от съветските авангардисти. И се продават доста по-скъпо (Иван Айвазовский, Архип Куинджи, Иван Шишкин се продават за най-много 3 милиона долара). Буквално инцидентно през 2014 година на търг на лондонския Christie’s попада „ Портрет на Мария Цетлина “ на Валентин Серов – картината е предадена на аукциона от Музея на съветското изкуство в Рамат Ган, на който е завещана от самата Мария. Картината е продадена за 9,27 млн. пауна или 14,5 млн. $, което към оня миг безспорен рекорд за съветско произведение изкуство в Лондон.
6. Хаим Сутин


Sotheby’s

Често е именуван френски художник и занаятчия от „ Парижката школа “, само че Хаим Сутин е роден в еврейско семейство в Руската империя (в Минска област, сегашен Беларус). На 20-годишна възраст художникът се мести в Париж, с цел да учи живопис. Там се среща с доста именити художници и става другар с Амадео Модиляни – известни са няколко портрета на италианеца от Сутин. „ Портрет на мъж с червен шал “ донася на Sotheby’s 17,2 млн. $ през 2007 година, а година по-рано „ Говежди мъртвец “ е продаден за 15,2 млн. $ от Christie’s. През 10-те години на XXI век три картини на Сутин са добити от беларуска банка -„ Големите гори в Шарте с виадукт “ (400 хиляди долара), „ Ева “ (за 1,8 млн. $, става най-скъпата картина в Беларус) и „ Заспалата с книга. Мадлен Кастен “ (450 хиляди долара).
5. Алексей Явленски


Sotheby’s

Явленски се счита за надали не първия съветски експресионист. Със стила той се среща в Германия, където идва още преди Първата международна война. Той става един от членовете на художественото обединяване на Кандински „ Синият конник “. Явленски не е доста прочут в Русия, до момента в който през 2000 година в Руския музей не провеждат огромна галерия с негови творби. С нараснал интерес критиците споделят, че неговата картина „ Шоко с огромната шапка “ през 2003 година е продадена от Sotheby’s за 8,3 млн. $, а през 2008 година  – към този момент за 18,6 млн. $. През 2006 година картината „ Кафяви очи “ е продадена за 5,5 млн. $.
4. Никола де Стал


Christie’s

Истинското име на този художник е Николай Стал декор Голщайн. Той е наследник на военачалник от съветската войска и барон с далечни немски корени. След революцията фамилията на петгодишния Николай е насила да емигрира от руска Русия. Двамата родители доста скоро умират, а Николай е осиновен от белгийско семейство. Учи живопис в Кралската академия за изящни изкуства в Брюксел, а след това живее във Франция, Италия и Испания. От съвременниците най-силно въздействие му оказват други съветски емигранти – Хаим Сутин и Василий Кандински. Стал се счита за изтъкнат представител на ташизма – нереален експресионизъм, появил се в отговор на кубизма. През 2011 година „ Лежащата гола жена “ на Стал е продадена на аукцион, проведен от Artcurial в Париж за 7 млн. евро (9,4 млн. долара), през 2018 година картината „ Цветя “ е продадена от аукциона Christie’s за 8,3 млн. евро (9,7 млн. долара), а „ Седящата гола жена “ – за 12 млн. $. През 2019 година връх за ню тематиката става голямата абстракция „ Големите футболисти “, продадена на търг на Christie’s за 22 млн. $.
3. Марк Шагал


Лична сбирка

Едва пет години след гибелта на художника, който добре познава същинската беднотия, през 1990 година неговата творба „ Юбилей “ е продадена от Sotheby’s за 14,5 млн. $. Купувач е японският предприемач Хиронори Аоки, който има цели 30 картини на художника. Два пъти Sotheby’s съумява да продаде картината „ Голям цирк “ – през 2007 година за 12 млн. $ и през 2017 година за 16 млн. $. В същата година са продадени и платната „ Три свещи “ за 14,5 млн. $ и „ Влюбени “ за цели 28,45 млн. $.
2. Василий Кандински


Лична сбирка

Абстракционистът Кандински, с неговия несравним жанр, е един от най-известните съветски художници в света. През 1990 година неговата творба „ Фуга “ е купена от колекционера Ърнст Байлер за 38,2 млн. $. През 2017 година цели две картини чупят върхове на Sotheby’s – „ Мурнау. Дъга “ е продадена за 26,7 млн. $ за рекордните 22 минути, а „ Картината с белите линии “ е купена за 42 млн. $.
1. Казимир Малевич


Лична сбирка Brett Gorvy

Малевич е истински рекордьор. Негови творби нееднократно попадат в ранглисти на най-скъпите картини. Така да вземем за пример, през 2015 година на търг на Sotheby’s „ Мистичният супрематизъм “ е продадена за 38 млн. $, а „ Суперматизъм. 18-а структура “ – за 34,1 млн. $.

До ден сегашен това е най-скъпата съветска картина на всички времена – „ Суперматичната комбинация “ на Малевич. През 2008 година тя е продадена от Sotheby’s за 60 млн. $, а през 2018 г. подобрява личния си връх. Неизвестен купувач придобива картината на търг на Christie’s в Ню Йорк за 85,8 млн. $.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР