За причините за пожара във влака край Нова Загора е

...
За причините за пожара във влака край Нова Загора е
Коментари Харесай

Пожарът във влака край Нова Загора най-вероятно е тръгнал от апаратурата за осветлението

За аргументите за пожара във влака край Нова Загора е още рано да се разяснява. Това ще се откри при по-сериозните огледи, които ще се изготвят във вагонно депо-Пловдив. При първичния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността – към 90%, да е зародил пожарът. Това съобщи доктор инж. Бойчо Скробански – началник на Специализирано звено за следствие в Министерството на превоза, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

От тази инсталация се командва на целия вагон отоплението и осветлението. Първо ще се отворят шкафовете изпод, там е главното, основното зареждане, където върви високото напрежение. Късото съединяване е някъде в този регион. Всеки един трен преди излизане е преглеждан, прави му се цялостен обзор. Не е открито да е имало проблеми. Добре, че е станало в гарата, а не в придвижване, което е дало опция и на пожарната да реагира бързо. Голям принос има и транспортната бригада, която е извела пасажерите незабавно. Поздравявам ги, че са свършили работата доста професионално. В гасенето има и включени пасажери от влака, които са показали гражданска позиция и са гасили с пожарогасителите, само че течението е пренесло пожара обратно и е изгорен и четвъртия вагон, сподели Скробански.

Той акцентира, че температурата е била много висока. „ Виждате рамите на вагоните в какво провиснало положение са, което приказва, че температурата в действителност е била доста висока. Няма остарели дами, има неприятно гледани дами – вагоните за мене не са остарели, опира до поддръжка. Но това са неща, които мъчно могат да се заловен в придвижване. С помощта на работата на спецзвеното в пожарна сигурност, която ще стартираме от понеделник, се надявам експертизата да се изготви бързо ”, посочи Скробански.

Той е безапелационен, че задачата на неговото следствие не е да има осъдени и уволнени. „ Искам да установя техническата причина, която да ни даде опция други такива сходни обстановки да не се получават. Ще се дадат рекомендации на съответното дружество – БДЖ „ Пътнически транспорти ” и по всяка възможност към този момент на шефа си е негово право да си търси отговорностите, които са си в прерогатива за по-нататъшните му дейности ”, сподели още Скробански.

Все още няма дефинитивна версия, на която да се спрем по отношение на горелия трен на гара Коньово, съобщи от своя страна Ангел Даскалов, шеф на „ Пътнически транспорти ” – Пловдив.

В момента органите не престават следствието и като завърши тогава ще излезем със мнение за повода за случая, добави Даскалов. Той е безапелационен, че възрастта на вагоните не е причина за този случай. Всеки път преди да излязат в употреба, вагоните минават механически обзор. „ И на този обзор в случай че има нещо неправилно, вагонът няма да бъде пуснат. Преди тръгването на този трен е осъществен механически обзор. Компетентните органи ще уточнят повода за запалването, допустима е и външна интервенция, примерно в случай че някой в тоалетната е пушил цигара. Това не може да се каже сигурно, защото не е завършило следствието. Правят се огледи сега с хора от министерството, които дават отговор за такива по-тежки произшествия, „ Вътрешна сигурност ” също си прави следствие. За да се стигне до крайното решение ще минат още много огледи ”, означи Даскалов. Той добави, че оттук насетне следва да се закарат вагоните в хранилище, ще се направи още една експертиза, която изисква време.

Движението в 4,23 ч. тази нощ е възобновено и влаковете минават с естествена скорост. Няма никакви проблеми с прекосяването на влаковете през гара Коньово, съобщи още Даскалов.

Във връзка с информации, че транспортната бригада е била обгазена, Даскалов е безапелационен, че няма такова нещо. Превантивно им е бил комплициран О2 да дишат, защото те няколко пъти са прекосявали през вагоните, с цел да видят дали не е останал някой пасажер и са вдишали пушек.

БГНЕС напомня, че пожар избухна нощес в бързия трен от София за Бургас на гара Коньово край Нова Загора. Запалил се е третият вагон. Огънят е видян от транспортните чиновници при влизането на композицията в гара Коньово. Служителите са реагирали навреме като незабавно са евакуирали хората от влака.

Няма потърпевши пасажери и чиновници на БДЖ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР