За президента на Русия Владимир Путин дългът е като таралеж

...
За президента на Русия Владимир Путин дългът е като таралеж
Коментари Харесай

За първи път от 2014 г.: Нетният публичен дълг на Русия падна под нулата

За президента на Русия Владимир Путин дългът е като " таралеж в гащите ", написа The Moscow Times. Преживял рецесията от 1998 година, главната му цел след идването му на власт през 2000 година бе да понижи задлъжнялостта на страната. Първата му задача тогава бе да изплати по-рано заемите към Международния валутен фонд, а малко по-късно и средствата, които Русия плащаше още от времето на Съветския съюз.

Този февруари Путин съобщи, че кешовите запаси на Русия са толкоз огромни, че страната може да покрие външния си дълг напълно. Сега страната минава на ново равнище.

Съотношението на чистия съветски обществен дълг към брутния вътрешен артикул още веднъж е отрицателно - за първи път от налагането на западните наказания през 2014 година Това се дължи на растящите запаси в злато и задгранична валута, пишат съветските медии.

Публичният дълг включва външния и вътрешния дълг на държавното управление, районите и общините. Към 1 август общият държавен дълг е бил 16,2 трилиона рубли ($248 милиарда), или 15 % от брутния вътрешен артикул. Той се равнява и на приходите на държавното управление от налози. Сумата, която страната има в депозити в централната банка е 17,6 трилиона рубли към същата дата, или 16,2 % от брутния вътрешен артикул.

Така Русия би могла да покрие целия си дълг, употребявайки единствено депозитите.

Москва усилва покупките на злато и запасите си в последните години в опит да защищити стопанската система си от американските наказания. Но въпреки огромните запаси да оказват помощ за предотвратяване от финансови опасности, те могат да понижат икономическия напредък, показват анализатори.

Изданието показва, че акцията на Русия за понижаване на дълга им сурова цена. " Затягането на коланите ", което идва с него, не оказва помощ за насърчаване на икономическия капацитет на страната. Анализатори показват, че Москва може да усили дъгла си с още 50 %, като това няма да заплаши финансовата ѝ непоклатимост. Средствата можеше да бъдат употребявани за повишение на растежа и за преустановяване на стагнацията, споделят от Sberbank. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР