За превишаване на емисионните норми рудодобивното дружество Горубсо – Златоград“

...
За превишаване на емисионните норми рудодобивното дружество Горубсо – Златоград“
Коментари Харесай

Глобяват „Горубсо“ за замърсяване, причинено от хвостохранилище „Ерма река

За превишаване на емисионните правила рудодобивното сдружение „ Горубсо – Златоград “ АД, което експлоатира хвостохранилище „ Ерма река “, ще бъде стартирано административнонаказателно произвеждане, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян.
Вече са подготвени резултатите от инспекцията по сигнала за побеляване на река Върбица в региона на град Златоград на 6 март 2020 година Тогава екип от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ и  Регионалните лаборатории към Изпълнителна агенция по околна среда в Смолян и Хасково извършиха  инспекция на място.  
По време на инспекцията бе открито, че вследствие на интензивни превалявания са се отмили част от  насъбраните в опашката на хвостохранилище  „ Ерма река “ отсрочения от хвостов пясък.
Според специалисти от районните структури на МОСВ  ръководството на минните боклуци не се реализира по метод, който подсигурява опазването на околната среда. В тази връзка Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян е изискала документално мнение от Министерството на енергетиката, в чиито пълномощия е ръководството и разрешителните режими във връзка с депата за минни боклуци, каквото е и хвостохранилище „ Ерма река “.
Взетите от излаз тунел на хвостохранилище „ Ерма река “ водни проби демонстрират превишение по 2 индикатора - неразтворени вещества  - 62 mg/dm3 при норма 50 mg/ dm3  и олово -  0,27 mg/ dm3  при норма 0,2 mg/ dm3, като за останалите индикатори – дейна реакция, ХПК, желязо – общо, хром  шествалентен, цинк, кадмий, мед, арсен и живак, не са установени  превишения на емисионните правила.
Пробите от подземни води от Пречиствателна станция - Пресека на ВиК - Смолян, регион Златоград, употребявани за питейно-битово водоснабдяване на гр. Златоград и обитаеми места в района не се установи превишаване на стандартите за качество в Наредба №1 от 2007 година за изследване, прилагане и запазване на подземните води.
При разбора на пробите от повърхностни води преди хвостохранилище „ Ерма река “ вследствие от изтичащи руднични води от обекти, които не се експлоатират, се установяват обилни превишения на стандартите за качество на околна среда (СКОС), като резултатите от взетите от реките Ерма и Гидюрска преди промишлено населено място „ Ерма река ” демонстрират обилни превишения по индикаторите цинк (до 53 пъти над нормата), манган (до 16 пъти над нормата), кадмий (до 12 пъти), мед (1,5 пъти) и алуминий (2 пъти). По отношение на остарели минни изработки от недействащи все още рудници районните структури на Министерство на околната среда и водите нямат контролни функционалности. За тях умело е Министерството на стопанската система.
Резултатите от изследваните повърхностни води в река Голямата след хвостохранилище „ Ерма река ” демонстрират намаление на концентрациите за три от изследваните индикатори - цинк (5,5 пъти над СКОС), манган (10 пъти) и кадмий (3 пъти), само че се констатира  превишаване на стандартите за индикаторите цианиди свободни (3,5 пъти), желязо (3 пъти) и олово (1,1 пъти).
В река Върбица преди и след град Златоград са открити наднормени концентрации по  индикаторите цинк и манган (5-8 пъти), кадмий, цианиди свободни и желязо (2-3 пъти) и алуминий (1,5 пъти), като в долното течение на реката до вливането и в бент. „ Студен бунар “ – превишенията  на стандартите за по индикаторите цинк  и алуминий са надлежно 2 и 3 пъти над нормата.
Днес (11.03.2020 г.) ще бъдат взети повторни  проби от целия  водосбор на река Върбица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР