За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни,

...
За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни,
Коментари Харесай

Нова идея на властта - да плащаме такси за минаване през тунели и мостове

За прекосяване по обособени уреди по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси . Това планува нов план на Наредба за изискванията и реда за събиране на таксите за особено прилагане на републиканските пътища на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Досега в България такива такси не са налагани . Предвижда се и ред, по който да се заплащат таксите за път, предан на концесия. У нас такива пътища няма, само че имаше спорадични поръчки за интерес от евентуални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, само че те ще могат да се заплащат в левове или в евро - за записаните в чужбина транспортни средства, написа вестник " Сега ".

От данъците ще са освободени колите на Министерство на вътрешните работи, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително възнаграждение няма да се дължи, в случай че към този момент има тол такса . Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след прекосяване по оборудването и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените уреди ще бъдат посочени в признат с решение на държавното управление лист. От Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите " Шипка " и " Петрохан ". Заговори се и за възможни нови трети и четвърти мост над река Дунав към Румъния. В момента се заплаща за прекосяване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин. От Пътната организация успокоиха, че оборудванията по автомагистралите няма да бъдат платени, защото за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата планува също в случаите, когато специфичното прилагане обгръща разнообразни републикански пътища, един от които е възложен на концесия, таксите да се дефинират в две елементи и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера. До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от компании от Далечния изток за вероятно тяхно присъединяване в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация.

Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на организацията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и регионалните пътни ръководства на АПИ.

Фирмите, които желаят да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ против възнаграждение и пътни връзки към тях, както и рекламни уреди, също ще би трябвало да заплащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространяването на бордови устройства за тол таксуването , излиза наяве от план на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за пътищата. Пътната организация ще реализира всички действия по техническата и софтуерна поддръжка на съставените елементи на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще ръководи процесите и управлява вярното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в действие от 1 януари 2019 година, когато хартиените винетни стикери ще бъдат сменени с електронни винетки за леки коли. Цените им остават без смяна. Електронни винетки ще заплащат и транспортните средства с тегло над 3.5 т до 16 август 2019 година, след което те ще дължат единствено тол такса. Предвижда се и по този начин наречената уикенд винетка. Тя ще е с цена от 10 лв. и ще важи от 12 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

Електронната система за тол таксуване се построява от австрийския консорциум " КАПШ Трафик Солюшънс " за 180 млн. лв. (с ДДС). Според изискванията на поръчката изпълнителят поема всички разноски, а като проработи системата, ще си върне инвестицията от постъпващите пътни такси. Въпреки че ръководещите уверяваха, че бюджетът няма да дава в допълнение средства, в края на юли държавното управление реши да отпусне на АПИ 180 млн. лв. за тол системата.

Блокадите по двете съществени автомагистрали - " Хемус " и " Тракия " - ще продължат още дълго време.

АПИ към този момент избра компаниите, които ще изработят техническите планове за ремонт на тунелите „ Топли дол “ на „ Хемус “ и „ Траянови врата “ на „ Тракия “. Стойността на контракта за планиране на тунел „ Топли дол “ е 333 408 лева с Данък добавена стойност. Изпълнител ще бъде „ Пътпроект “ ЕООД. Проектът за „ Траянови врата “ ще бъде направен от Обединение „ Свеко-Трансконсулт 22 “, за 407 100 лева с Данък добавена стойност. Срокът за изработването и на двата плана е 150 дни.

Започва и градежът на пътя сред граничния пункт " Калотина " и Драгоман. Отсечката е с дължина 14.5 км, а цената на контракта е 137 491 883 лева без Данък добавена стойност. Изпълнител ще е " СТРАБАГ БПА " ДЗЗД. Предвижда се пътят да е с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. Ще бъдат издигнати 10 огромни уреди, две от които ще са при пътните възли " Калотина " и " Драгоман ". Срокът за осъществяване на поръчката е 852 календарни дни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР