За предсрочните парламентарни избори на 2 април ще трябва да

...
За предсрочните парламентарни избори на 2 април ще трябва да
Коментари Харесай

Над 1000 души ще бъдат командировани в чужбина за изборите на 2 април

За предварителните парламентарни избори на 2 април ще би трябвало да бъдат командировани много повече хора – може би над 1000 души, което би оскъпило вота. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков, съобщи БГНЕС.

На първо място слагаме организацията на изборите в чужбина. В тях ще бъдат ангажирани всички структури на Външно министерство. „ Искаме всички български жители в чужбина да могат да упражнят правото си на глас. Нещата се усложняват непрекъснато “, добави министърът.

План-сметката за организирането и провеждането на изборите зад граница е към 8 млн. лева, а предходната година сумата е била към 6 млн. лева Според Милков множеството средства за идния избор се дължи на разнообразни разноски, свързани с командировките на множеството хора, ангажирани с него, както и на нарастването на възнагражденията на чиновниците на секционните изборни комисии (СИК).

По отношение на участието на България в Шенгенското пространство, министър Милков означи, че през идната седмица му следва присъединяване в конференция в Хага.

„ Няма връщане на Механизма за съдействие и оценка, той е преустановен и не е настоящ. Нито за България, нито за Румъния ще се изготвят такива отчети. Тук става дума за отчет, който е по Механизма за върховенството на правото, който се приготвя за всички държави-членки за Европейски Съюз “, изясни Милков.

Във връзка с връзките ни със Северна Македония, той разяснява, че доста неща се изговориха. „ Знаете какво е отношението, което ние взехме по отношение на 4 януари. От безучастие във връзка с репресиите против българските жители и хората с българско съзнание, управляващите в РСМ пристъпиха към деяние и се видя какво е това деяние. Тук става дума за това, че не можем да не установяваме с надълбоко страдание, че опитите за надграждане на връзките с РСМ бяха минирани от управляващите в РСМ, които не позволиха отдаването на респект към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим връзките “, изясни министър Милков.

Според него са били поети избрани задължения, които не са спазени от страна на Северна Македония. „ След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше единствено в едната посока, което демонстрира цялата инсценировка. Тези, които съумяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не съумя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха задържани и бити хора “, заяви още министърът на външните работи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР