За предпазлив подем на фондовите борси във вторник благодарение на

...
За предпазлив подем на фондовите борси във вторник благодарение на
Коментари Харесай

Предпазлив подем на фондовите борси след отлагане на търговските рестрикции на САЩ към Хуавей


За внимателен напредък на фондовите тържища във вторник с помощта на повишаване на акциите от софтуерния бранш, откакто Съединени американски щати разгласи краткотрайна анулация на мощните рестрикции по отношение на китайската компания " Хуавей ", оповестяват осведомителните организации и БНР.

Решението на Министерството на търговията да разреши на " Хуавей " в период от 90 дни да продължи да закупува артикули, създадени в Съединени американски щати, способства за растеж на огромна част от азиатските тържища и по-специално на пазарите на акции в Китай.

Индексът Shanghai Composite завърши днешната търговия с покачване от 1,23%, до момента в който по-малкият китайски показател Shenzhen Composite набъбна с 1,77%. Южнокорейският фондов показател Kospi пък завърши търговията на борсата в Сеул с покачване от 0,27%, главният тайвански показател се увеличи с 0,64%, индонезийският показател JSX Composite - с 0,75% и австралийският S&P/ASX - с 0,37%.

Европейските тържища също реагират положително на краткотрайното намаляване на американските търговски рестрикции по отношение на " Хуавей ", като общият показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,54%, парирайки част от вчерашния спад с 1,1%.

Основна поддръжка за днешния положителен старт на фондовите пазари на Стария континент оказват акциите от софтуерния бранш, които бяха подложени и на най-агресивен напън от продажби по време на вчерашната търговия вследствие на ескалиралото напрежение към китайския софтуерен колос. След като седмица по-рано Съединени американски щати вкараха " Хуавей " в така наречен " черен лист " с задгранични компании, американската мегакомпания " Google " (Google) разгласи в понеделник, че приключва част от бизнеса си с третия по величина производител на смарт телефони в света. Това беше последвано от решение на немската компания Infineon да спре доставките на микропроцесорно съоръжение за " Хуавей ".

Опасенията, че рецесията с " Хуавей " ще засегне целия софтуерен бранш както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, предизвика мощен спад по време на вчерашната търговия на акциите на редица европейски и американски компании за микропроцесорно съоръжение.

Даденият от американското министерство на търговията 90-дневен краткотраен лиценз на " Хуавей " обаче способства за отскок на акциите на софтуерните компании през днешната европейска търговия. Акциите на немската Infineon нарастват с към 1%, откакто през вчерашния ден поевтиняха с близо 5%, до момента в който акциите на AMS се покачват с 3%, само че след техен срив с съвсем 15% по време на търговията в понеделник, а тези на STMicroelectronics нарастват с 3,08% (след вчерашен спад близо 10%).

Предпазливият инвеститорски риск-апетит през първата половина на днешната търговия се отразява положително и на немския борсов показател DAX 30, който нараства с 0,91%, до момента в който френският показател CAC 40 се покачва с 0,45%, откакто през вчерашния ден те се разделиха с към 1,5% от цената си.

Фючърсите на американските фондови показатели също подсказват за иден положителен старт на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на показателя DJIA се покачват с малко над 100 пункта (с 0,42%), а на показателя S&P500 - с 0,54%, заличавайки съвсем изцяло техните вчерашни намаления надлежно с 0,33% и с 0,67%. Най-солиден напредък с към 0,9% бележат фючърсите на софтуерния показател Nasdaq 100, откакто в понеделник показателят Nasdaq Composite завърши американската търговия с загуба от 1,46 на 100.



Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР