За предизвикателствата пред кметовете на неголеми български общини разговаряме с

...
За предизвикателствата пред кметовете на неголеми български общини разговаряме с
Коментари Харесай

Кметът на Тутракан: Участници в обществени поръчки ни извиват ръцете

За провокациите пред кметовете на неголеми български общини беседваме с Димитър Стефанов. Той е втори мандат кмет на община Тутракан, приключил е ветеринарна медицина в Стара Загора. А в изявлението си за Actualno.com искрено показа обществени секрети за мръсните игри по отношение на публичните поръчки.
Г-н Стефанов, оповестили сте за избор на реализатор воден план за над 25 млн. лева в строителната му част. Какви параметри ще постигнете с него?
Ще изградим пречиствателна станция за отпадни води, която ще има и функционалността да укрепва свлачищен регион, а също две припомпващи станции. Една трета от града ще бъде с реновирана канализация, надлежно там, където е нямало, ще бъде построена нова.
Водопроводи не сте ли възнамерявали по този план?
Тях настрана ги построяваме на стадии. Тази година направихме тръбопровод по цялата улица " Стефан Караджа ". Миналата година подменихме два огромни водопровода по улиците " Родина " и " Исперих ". Поискал съм финансов запас за реновиране на водопровода по улиците " Александър Стамболийски " и " Ана Вентура ".
Тоест, ползвате разнообразни източници на финансиране?
Точно по този начин. Водният цикъл е европейски план, а водопроводите са със средства от финансовите разноски, с постановления на Министерския съвет и от Министерство на регионалното развитие.
По-сложно ли е гарантиран водният цикъл - какво е съотношението сред обезпечените от оперативната стратегия по отношение на държавния и общинския бюджет?
Общината има 12% присъединяване в плана. Такива са условията - най-малко 10% самоучастие от общината. Безвъзмездната помощ от Европейски Съюз е 19,2 млн. лева, а 3,4 млн. лева е националното съфинансиране.
Ваши сътрудници нерядко имат отрицателна реакция, когато би трябвало да извършват ВиК-проекти, тъй като инфраструктурата след това се предава на водното сдружение, респ. на асоциацията за стопанисване. Вашето отношение какво е?
Така е, в действителност. За мен беше огромна алтернатива дали въобще да се захващаме с тази канализация и пречиствателна станция. Но в Европейския съюз няма да ни оставят да изхвърляме отпадните води в интернационална река като Дунав. Така или другояче, това трябваше да се случи. Вярно е, ние го построяваме, ние поносим негативите и упреците от хората, тъй като водният цикъл е обвързван с разкопаване на града и има редица неудобства за тях. А по-късно мрежата се предава за употреба на ВиК-асоциацията. Според мен е редно ВиК-асоциациите да аплайват и да построяват мрежата в градовете. Още повече, че реализирането на плана е финалната фаза на осъществен доста труд в общинската администрация, консултанти, проектанти.
Сега сте оповестили този план, а не Ви ли тормози, че тъкмо преди изборите градът ще бъде разкопан?
Това не ме интересува, идващият кмет да му мисли! Аз му отпущам един добър план, уповавам се и с избор на реализатори по всички процедури.
Съвсем действително е обаче Вие да го започнете?
Знаете ли, в последните години се появяват разнообразни компании фантоми, които с риск да съм малко по-груб, ще кажа искрено, че извиват ръцете на общинска администрация и на другите участници в публичните поръчки, жалейки в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Това е една порочна процедура, която съм забелязал от 3-4 години. Аз съвсем нямам процедура, която да не се жали, само че пък нямам процедура, която да не сме я спечелили. Комисиите в община Тутракан, които преглеждат документите по другите публични поръчки, са безусловно безпристрастни. За мен е значимо най-много качеството. Срокът толкоз не ме интересува. Това, че някой се е забавил със седмица или 10 дни, не е от огромно значение. Аз държа на качественото осъществяване. Ако има проблем с качеството, стартират ремонти по-късно, а общината търпи и финансови корекции. А аз постоянно съм държал на коректността сред общинската администрация, строителни компании, строителен контрол, авторски надзор - да вървим в една посока. И всеки план да е оптимално качествено осъществен.
Тоест, до момента нямате свалена социална поръчка и финансова глоба на Ваш план?
Не мога да кажа, че нямам финансова глоба, само че нямам свалена социална поръчка. Да, имам корекции, за които давам финансови обосновки и постоянно се стига до отпадане на корекцията.
Това значи, че като възложител добре сте си свършили работата?
Да, само че като всяка активност в България, има и избран субективизъм. Ние, българите, не сме привикнали да гледаме обективно на нещата, не сме привикнали да вървим дружно, без значение от политическите си пристрастия, да работим за една идея, както е при мен - община Тутракан. Мисля, че с времето всичко това ще отшуми и без значение от това в какъв политически цвят са оцветени, хората ще схванат, че би трябвало да работят не за партия, а за обществото, за града и общината, в която живеят. Малко ми е болно, че това още не се е случило.
А виждате ли вяра?
Да. В Тутракан Общинският съвет е много цветен, само че всички общински съветници работят за тази идея - да се развива общината.
Явно имате шанс, за какво тогава казахте: " Да му мисли идващият кмет! ". Вие не смятате ли да се кандидатирате на локалните избори?
О, не, изрично! Аз имам специалност, обичам си я, желая да си я работя. Мисля, че мога да съм по-полезен в друго занятие, не с кметуването към този момент.
Споменахте и за извиване на ръце при възлагането на публични поръчки, на Вас случвало ли ви се е?
Да, доста постоянно.
Как реагирате?
Последната ми реакция беше отпреди една седмица и споделих на изпълнителя, че е " огромен мръшляк ". За мен е неприемливо да пристигна и да ми каже: " Да, би трябвало до еди-коя си дата да извърша плана, само че аз няма да го извърша, тъй като ей по този начин! ". Абсолютно неточно държание! Много пъти съм казвал, че би трябвало да има " черен лист " на всички неточни компании и сътрудниците кметове колкото се може повече да си приказваме, а такива компании да не бъдат допускани. Тук обаче е мястото на самото държавно управление, без значение кое е - да застане зад тила на кметовете и да ги поддържа. Такива компании не би трябвало да бъдат допускани изобщо да вземат участие в публични поръчки.
Ще Ви кажа за един случай не от доста от дълго време. Обществена поръчка за близо половин милион. Фирмата я завоюва за 280 хиляди. Съответно идва при мен и ми споделя: " Още 80 и няколко хиляди би трябвало да извадите от бюджета си, с цел да може да осъществяваме този план ". Недопустимо е да се извиват ръцете на общината - тя да търси от някъде спомагателни пари за даден план. Разбира се, не подписах контракт с тази компания и още веднъж пуснах социална поръчка.
Това може да значи единствено дъмпингова цена при публичната порчъка?
Да, само че е извънредно време да осъзнаем, че ниската цена не води до качество. Обратното, тя постоянно води до по-некачествено осъществяване, тъй като всяка компания си е заложила някаква облага. Така и би трябвало да бъде. Но откакто си заложил облага на тази ниска цена, толкоз са качествени и материалите, които ще вложиш в този план.
Паралелно с това вие, възложителите, нерядко търпите рецензии от обществото, когато обявите поръчка със заложени и спомагателни критерии, с изключение на най-ниска цена?
Да, нормално тъкмо там са и финансовите корекции, когато цената не оказва кой знае какво значение върху класацията. Но, разберете, че едно е да вложиш първокласен материал и да знаеш, че в идващите 10-ина години направеното няма да мръдне. Съвсем друго е на втората или третата година да се чудиш по какъв начин да оправяш обекта, с цел да го въведеш в що годе порядъчен тип. Сигурен съм, че всички кметове са имали и качествени, само че и некачествени компании и са търпели огромни негативи.
От Вашия лично опит каква композиция от критерии е най-добре работеща, с цел да се реализира златната среда сред качество и цена?
За мен критерият " цена " не би трябвало да е повече от 50%. Има си материали, линейни графици, техническо застраховане. Мисля, че те би трябвало да са водещи. Ниската цена не може да даде качество.
Имахте 1 млн. лева в края на предходната година от държавното управление, реализирахте ли вложенията?
В селата към този момент сме подготвени, в града ни остават още две-три прави. Самият факт, че страната отпуска средства за улици, учебни заведения, детски градини, както е било и в годините обратно, е доста значимо. По този метод държавното управление демонстрира ангажираността си към общините. Защото дребна община като Тутракан не може да се оправи сама, без помощ от страната.
Може ли да извършите рекапитулация в края на годината - кои планове изпълнихте?
Подмяната на водопровода и изцяло асфалтиране, дружно с тротоарни площи на ул. " Стефан Караджа ", енергийна успеваемост на постройката на Пожарна сигурност и отбрана на популацията. В момента завършваме и с един жилищен блок, уповавам се до седмица компанията да го приключи. На 29-ти ноември получихме разрешителното за градеж, касаещо енергийна успеваемост на още две административни здания - една детска градина и постройката на Центъра за извънучилищни действия. Сега входирахме планове за постройките на полицията и ветеринарната амбулатория. Асфалтирането, за което загатнах в града и селата. По ПУДООС имаме дребни планове до 10 хиляди лв. в Тутракан, Белица и Шуменци. Работим по този начин, че всяка година да имаме нещо ново в града и в селата.
За следващата година на община Тутракан й е увеличена с 1,2 млн. лева общата дотация за делегираните от страната действия. Нови действия ли ще стартирате в общината, или са единствено за заплати?
За спомагателни действия като Центъра за социална поддръжка, който в този момент открихме. Предстои и разкриване на " синя стая ", в която да бъдат разпитвани и да се беседва с деца, станали жертва или очевидци на закононарушение, домашно принуждение и т. н. Искаме да укрепим и една постройка към Историческия музей, да създадем изложбена и с конферентна зала. Съвсем дребен % е за повишение на възнагражденията, поради увеличената от 1 януари минимална работна заплата.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР