За празника на словото ви подаряваме едно от тези заглавия

...
За празника на словото ви подаряваме едно от тези заглавия
Коментари Харесай

5 книги, които заслужават да им отделим време

За празника на словото ви подаряваме едно от тези заглавия по желание с годишния абонамент " Капитал ". Използвайте промокода под ревюто на съответната книга.

" Времеубежище ", Георги Господинов
изд. " Жанет-45 "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Роман на Георги Господинов е рядко събитие, само че постоянно с дългогодишен резултат и добавена аудитория, включително задгранична. Романите досега излизат с съвсем десетилетие разлика - " Естествен разказ " (1999), " Физика на тъгата " (2011), а в този момент " Времеубежище ".
В новата си книга Господинов покрива всички тематики, по които и преди е работил, само че този път с повече мрак, с повече комизъм, с по-дълбок взор върху прехода от младостта към старостта, върху противоречивите понятия за нормалност.
Отново сателит на авторовото алтер-его е Гаустин, облик, който той развива още от ранните си произведения. С него подхващат едно пътешестване в предишното, а в разсъжденията върху паметта изследват и какво приказва носталгията за погледа ни върху живота.
" На съответния въпрос по какъв начин избирам да бъде четена тази книга може би най-краткият отговор е: като леговище. Като място, където можеш спреш и да премислиш това, което сякаш ненадейно се е стоварило върху главата ти. Книга за постепенно следобедно четене ", споделя писателят в изявление за " Капитал ". Вземете я като подарък към годишния си абонамент за " Капитал "
с промокод: GOSPODINOV Искам! " Покривът ", Георги Марков
изд. " Сиела "
Романът " Покривът " на българския публицист, публицист и отстъпник Георги Марков (роден 1929, погубен през 1978 г.) е с ново издание. Книгата е неразрешена с появяването си през 1964 година и излиза още веднъж едвам през 2007 година В сюжета писателят приказва за връзките сред обществото и социалистическата власт в България през 50-те и началото на 60-те години на предишния век: " Дебнат прикрито зад тила му, надничат скрито в книжата му, наблюдават всяка стъпка, донасят за всяко негово деяние и се надяват да го заловен в неуспех, да го сгромолясат, да го унищожат. Защото ги е боязън. " Вземете я като подарък към годишния си абонамент за " Капитал "
с промокод: MARKOV Искам! " Дълг и приятност ", Цветан Тодоров
изд. " Изток-Запад "
" Дълг и приятност: един живот на медиатор " е книга с диалози сред родения в България и живял във Франция мъдрец Цветан Тодоров (1939 - 2017) и френската журналистка Катрин Портвен. За българските читатели книгата е извънредно скъпа с детайлния роман на Тодоров за заминаването му за Франция и погледа му върху комунистическа България.
" Тоталитаризмът, без значение дали е нацистки, руски или камбоджански, има своите кулминационни точки, моменти, при които желае безусловно да отстрани част от популацията: изтребват се " кулаци ", т.е. селяни, убиват се евреи и роми, " превъзпитават " се до гибел хора от градовете. Но през останалото време животът си тече и тогава се случва друго - гангрена в дълбочина, повсеместен честен крах ", разсъждава Тодоров в " Дълг и приятност " (превод Тодорина Атанасова). И още: " В началото бях чужденец, след това желаех да бъде асимилиран, а откакто получих поданство и към този момент се бях интегрирал, открих, че съм в действителност човек " на непозната земя "... Предпочитам този израз пред " без корени ". " Вземете я като подарък към годишния си абонамент за " Капитал "
с промокод: TODOROV Искам! " Аз обичам самата обич ", Елисавета Багряна
изд. " Колибри "
Този алманах с поезия включва всички значими текстове на една от най-обичаните български поетеси, от първата й стихосбирка - " Вечната и святата ", до последната - " На брега на времето ".
Книгата " Аз обичам самата обич " е с твърди корици и художествено оформление на Кирил Златков, даже употребяваният шрифт се споделя " Багряна ".
Въпреки, че са спазили хронологията на стиховете, съставителите са ги поднесли без обяснителни бележки и исторически подтекст с концепцията читателите да се насладят на чиста лирика без филтри.
Багряна е псевдоним на Елисавета Любомирова Белчева (1893-1991). Освен поетеса тя е авторка на детски книги и преводачка. Стихотворенията й са преведени на 30 езика. Вземете я като подарък към годишния си абонамент за " Капитал "
с промокод: BAGRYANA Искам! " Мъжът, който взе жена си за шапка ", Оливър Сакс
изд. " Изток-Запад "
Това е една от най-интересните книги на английския невролог Оливър Сакс (1933 - 2015), чиято задача и гений да направи науката разбираема го подреждат до имена като Карл Сейгън, Ричард Докинс и Стивън Пинкър. В този бестселър от 1985 година Сакс разказва най-необичайните случаи от практиката си: хора, изгубили спомените си, или такива, които не разпознават лица и предмети; хора със забавено развиване, само че с изключителни художествени или математически дарби; пациенти с фантомни крака или с неконтролируеми тикове. На тези свои пациенти Сакс не гледа като на сензация или обект на проучване, в противен случай, подхожда с доста съчувствие и схващане.
Преди гибелта си Оливър Сакс е почетен с Ордена на Британската империя за достиженията си в региона на медицината и става почетен лекар на доста университети, измежду които Оксфордският, Нюйоркският медицински лицей и други Вземете я като подарък към годишния си абонамент за " Капитал "
с промокод: SACKS Искам!
Всички тези и още доста заглавия можете да откриете в каталога на Ozone.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР