За празника на лозарството и винарството по традиция жителите на

...
За празника на лозарството и винарството по традиция жителите на
Коментари Харесай

За Трифон Зарезан - два празника в Шипка

За празника на лозарството и винарството по традиция жителите на Шипка ще го отбележат разграничени на две. В планинското градче не престават да разделят селището на източна, Отвъдна или Старата махала, и на западна част - Чифлика.
Тази година шипченци ще отбележат Трифон Зарезан на 16 февруари - в западната част от 12:30, в източната от 13:00 часа. След 17 се придвижват на площада, където за положителното въодушевление ще се погрижи кукерска група от близкото село Шейново.
За Деня на Трифон Зарезан всяка махала си избира трифонджии, самобитен предприемчив комитет за образуване на празника. Събират се средства за обезпечаване на животни, наложително мъжки, за курбаните и за оркестър. Празникът на Отвъдната махала се отбелязва в местността Трифончето, а на Чифлика - в местността Кръстеца.
Обредните курбани се освещават по обидно време от духовник и се раздават на почелите празника за здраве. Кметът посещава и двете местности, с цел да поздрави гостите и да раздаде блага на трифонджиите. Късно следобяд празнуващите от двете местности се събират в центъра на Шипка за общоградско забавление.
Кметството на град Шипка е направило ретро албум със фотоси от отбелязването на празника през годините. Идеята за него е на Петьо Игнатов Христов, а най-старият фотос е от 1948 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР