За празника, който събира цялото семейство около трапезата, разкошна питка

...
За празника, който събира цялото семейство около трапезата, разкошна питка
Коментари Харесай

Питка Богородица за Бъдни Вечер

За празника, който събира цялото семейство към трапезата, луксозна питка с облика на Богородица

Необходими Продукти

● брашно - 500 г + за омесване
● квас - 1/2 кубче прясна
● вода - 250 - 300 мл
● сол - 2 ч.л.
● захар - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л.
● оцет - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Питката беше приготвена за Бъдни Вечер. Приготвила съм я, като в чаша поставям захарта и натрошената квас, прибавям 100 мл леко затоплена вода и оставям да шупне 20 минути.

Брашното отсявам три пъти в бездънен съд ( не пропускайте тази стъпка, тъй като по този метод вкарвате въздух и тестото става по-пухкаво), в средата върша кладенче и изсипвам олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла).

Разбърквам добре и доомесвам, добавяйки още брашно. Тестото би трябвало да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазвам го с олио и затрупвам купата с забрадка. Така оставям да втаса към час в топла стая - тъй като ястията за Бъдни вечер не са дребни, като количество и изискват време, особено аз забърквам тестото предната вечер и го слагам в хладилника, само че не го оставяйте отвън хладилника, тъй като ще превтаса.

След като усили размера си, е желателно да премесим още един път тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка.

Слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили авансово. Печем в авансово затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в забрадка.

Украсата на тази питка съм я направила, откакто съм опекла питката, с прогаряне на тестото на избрани места до приемане на облик (отне ми към 30 мин рисунката - малко бавничко става, само че е доста красива).

Може да ползвате мощно нажежен шиш, поялник или пък пирограф - и трите неща ще ви свършат работа.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР