За православните християни днес започва Рождественският пост, който продължава 40

...
За православните християни днес започва Рождественският пост, който продължава 40
Коментари Харесай

Постите започват, за какво да внимаваме в храненето

За православните християни през днешния ден стартира Рождественският пост, който продължава 40 дни чак до Бъдни вечер. В този интервал вярващите се въздържат от потреблението на храни от скотски генезис и алкохол. Изключение за храната се прави само за бременни дами, дребни деца, заболели и възрастни хора. Духовниците означават, че постът е средство за издигане на душата над тялото и най-важното при него не е прецизното съблюдаване на физическите ограничавания, а откровеното смирение и търсене на помилван.

За да не се трансформира въздържанието в диета, приемът на постна храна би трябвало да се съчетае с смирение, означи предстоятелят на столичния храм "Св.Троица " иконом Александър Лашков пред БНР.

"Да смирим своите греховни стремления и пориви. Да станем по-добри, по-кротки, по-смирени, с цел да посрещнем празника като същински християни ", изясни той.

Вярващите споделят, че съблюдават коледния пост, с цел да пречистят душата си.

"Не това е значимо дали ще се откажеш от храната. Важното е да се откажеш от неприятните намерения ", сподели столичанка

"За да се пречистиш и да застанеш пред Бога и да поискаш каквото и да е ", добави друга.

Миряните, за които постът се оказва дълъг и уморителен, могат умерено да съкратят интервала на самоограничение, твърди отец Лашков:

"Всеки би трябвало да пости по този начин, че да не навреди на здравето си ".

"При пости е наложително последователното зареждане. Добре е да се приготви авансово организмът, като последователно се смени хранителният режим преди самите пости ", разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия диетологът Анна Йорданова.

По думите й най-същественото е да се набират нужните протеини, защото от тях зависи имунната ни система. Източници на растителни протеини са бобовите храни - фасул, леща, нахут, булгур, киноа.

Тя посъветва и за профилактични прегледи, с цел да е несъмнено, че сме здрави, преди да се подложим на непоколебим пост.

Друг значим съвет е след пост връщането към месото в менюто да стане последователно.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР