За пръв път вчера се говориха доста добри неща за

...
За пръв път вчера се говориха доста добри неща за
Коментари Харесай

Борисов: За пръв път вчера се говориха доста добри неща за Русия

За пръв път през вчерашния ден се приказваха много положителни неща за Русия, съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка снощното съвещание на Европейския съвет, на което глобите против Москва още веднъж бяха удължени.

Той цитира немския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, съгласно които към момента няма място за щастлив оптимизъм. Има няколко стъпки в доста вярна посока. За пръв път чух толкоз оптимистични неща да се кажат. Те не са довършени и по тази причина останаха глобите, посочи министър председателят.

Колеги изнесоха обстоятелствата, че към 35 милиарда (долара) са американските вложения в Русия по времето на глобите. Дали са правилни, или не - споделям просто какво изнесоха други сътрудници, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Борисов дефинира като добра вест резултатите от вчерашните избори във Англия. По неговите думи по този начин се приключва опцията английският парламент да продължи да блокира съглашението за отдръпването на страната от Европейски Съюз.

Премиерът посочи, че макар идното преустановяване на вноските на Англия в бюджета на Европейски Съюз, България няма да загуби пари. От кохезионната политика към 80 милиона (евро) са ни по-малко, само че по този начин или другояче през бюджета компенсираме доста инфраструктурни планове сега, това не е най-важно. Имаме нови 250 милиона (евро), които можем да похарчим за едва развити райони - Северозапада, Родопите, добави Борисов.

По неговите думи може да се чака взаимно оборване пред Съда на Европейски Съюз на новите правила за интернационалните пътни транспорти. Борисов заяви, че няколко страни от Европейски Съюз са подкрепили нашата страна в оспорването на признатите промени. По неговите думи от една страна Европейски Съюз се стреми да понижи замърсяването на околната среда, а в същото време приема правила, които ще доведат до повече нездравословни газове с условието камионите и техните водачи да се връщат постоянно в страната, където са регистрирани.

Дискусията по тази тематика нито е завършила, нито ще дадем по този начин да завърши, по тази причина ще заведем дело, сподели Борисов. Той означи, че западноевропейските страни, които най-вече държат на новите правила, са трансферирали замърсяващото си произвеждане в Азия.

Премиерът заяви, че инвеститорският интерес към градежа на АЕЦ у нас е огромен и идва от Китай, Южна Корея, Съединени американски щати, Русия и от доста места. В момента тече процедура и не бих желал даже да се изричам по тематиката. Факт е, че най-големите компании в света демонстрират огромен интерес, разясни той.

По мотив предложенията на Европейската комисия за отпадане на използването на потребни изкопаеми до 2050 година министър председателят означи, че когато Европейски Съюз е по този начин решен, желанията ще бъдат изпълнени. Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата. Имаме 30 години и би трябвало да кажем какво ще се случи по-късно, съобщи Борисов.

Премиерът изрази очакване страните, които не са част от съглашението на Организация на обединените нации за опазването на околната среда, да се причислят след натиска на неправителствените организации.

По неговите думи газопроводът " Балкански поток " основава благоприятни условия, в случай че след 15-20-25 години се наложи гладко затваряне на въглищните централи. Той означи, че това ще наложи гарантиране на доставките на газ. Ние ги подсигуряваме по два метода - първо с интерконектора с Гърция, където може да идва газ от Азербайджан и полутечен газ. Съединени американски щати признаха България за главен газоразпределител на Балканите, хъб " Балкан " е включен и в тактиките на Европейска комисия, посочи Борисов. Той добави, че по този начин се реализират гаранциите, поискани преди време от съветския президент Владимир Путин за развиването на газопреносната мрежа.

Според Борисов преносът на газ през Украйна няма да спре. Зависимите от продажбата на газ са фирмите, които създават газ. Те образуват своя бюджет въз основата на фактурите, които ни пращат и осребряваме, уточни той. Премиерът се усъмни, че тези компании ще се откажат от доходи за пет милиарда евро. Обратното е в действие - от ден на ден компании желаят да докарат газ, добави той.

Борисов уточни, че всички в Европейски Съюз регистрират, че съглашението с Турция за миграцията би трябвало да продължи и никой не приказва за ембарго над оръжейния експорт за Анкара. На сътрудниците от Гърция и Кипър споделих да намерят принадлежности да се оправят сами, тъй като поддържаме ги всячески, само че Турция играе в района сега извънредно значима роля, съобщи министър-председателят. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР